Učenici PŠ Bušetina već devet godina kao predmet imaju Domaćinstvo

ŠIVAJU, PERU PROZORE, ČISTE CIPELE: “Svi se mi bojimo da se ne ozlijede, ali oni jedva čekaju da sami nešto naprave”

Objavljeno: 16.01.2022. zagorjeinternational

Peglanje, šivanje, kuhanje i vrtlarenje samo su neke od vještina koje osnovnoškolci u Područnoj školi Bušetina pokraj Špišić Bukovice svakog tjedna uče, piše RTL.

Učenicima je to jedini predmet iz kojeg ne dobivaju ocjene i za koji ne trebaju knjige, ali su rezultati itekako vidljivi.

Uče kako se pravilno postavlja stol i kako se osoba treba ponašati za stolom, usavršavaju vještinu čišćenja cipela, metenja, šivanja… I to rade svi – i dječaci i djevojčice.

– Mama mi ne da da u kući peglam, samo u školi smijem peglati – kaže Šimun Odorlić, učenik prvog razreda.

Na pitanje zašto ne smije kod kuće, odgovara:

– Zato da se ne ispečem.

– U školi sam naučila prati prozore, i sada mogu pomoći mami – dodaje učenica Vana Bušetinčan, a njen kolega Ivano Lovrenović na to se nadovezuje: 

– Mislim da dječaci trebaju isto prati prozore, kad to treba svima.

Njihova učiteljica Martina Predragović uvela je Domaćinstvo prije 9 godina. Zajedno s kolegicom objavila je i priručnik s 50 kreativnih ideja kao pomoć učiteljima koji ga žele uvesti.

– Svi se mi bojimo da se ne porežu, ne ozlijede ili nešto, a zapravo su oni jako željni svega toga. Svi jedva čekaju da uhvate nešto, nešto naprave, pa da se mogu pohvaliti – Gle, to sam ja napravio, ja to znam, ja to mogu – svjedoči ravnateljica OŠ August Cesarec Ivana Simonović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba