"Prijatelji životinja" podsjećaju da još nije prekasno da učinite prvi korak prema iskušavanju veganstva u siječnju, a pripremili su i nagrade:

“Prijavite se na ‘Vege izazov’ i možda dobijete besplatni ručak”

Objavljeno: 15.01.2022. zagorjeinternational

Svake 2,5 sekunde netko se prijavi na Veganuary, odnosno učini prvi korak prema iskušavanju veganstva u siječnju. Kako bi potaknuli i svoje sunarodnjake na što više prijava, Udruga “Prijatelji životinja” u suradnji s 24 veganska restorana iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Rijeke, Karlovca, Opatije i Šibenika, odlučila je nagraditi one koje se prijave na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov.

– Ako se do kraja siječnja prijavite na Vege izazov, osim podrške u vidu savjeta, recepata i korisnih informacija, postoji velika mogućnost i da ćete biti počašćeni besplatnim ručkom. Najsretnije, koje ćemo nasumično odabrati nakon izazova, čeka ukusan veganski obrok u nekom od najpopularnijih veganskih i vegetarijanskih restorana, a imat ćemo na umu i da vas počastimo jelom u onom najbližem vašoj adresi. Ako se protiviš okrutnosti nad životinjama, brinu te klimatske promjene i nemilosrdno trošenje resursa na našem planetu, a nije ti na odmet ni zdravije se hraniti, Vege izazov je idealna prilika za napraviti pozitivnu promjenu za sve navedeno. Zapamti, nikada nije kasno za dobre promjene – kažu “Prijatelji životinja”.
Koliko je popularno veganstvo u siječnju, govori činjenica da je prošlog tjedna svjetska kampanja Veganuary dobila svoju dvomilijuntu prijavu, što znači gotovo četverostruko povećanje zainteresiranih od siječnja prošle godine, kada se više od 582.000 ljudi prijavilo za sudjelovanje u Veganuaryju.

Istraživači iz Oxforda napravili su i izračun koliko izbacivanje životinjskih proizvoda iz prehrane utječe na druge aspekte. Prema njihovu istraživanju, 350.000 sudionika Vege izazova utječe na manju emisiju stakleničkih plinova ekvivalentno tome da su uklonili 160. 000 automobila s cesta.

– Zbog svega navedenoga, sve više hrvatskih tvrtki uvodi i proizvodi veganske proizvode i zamjene za meso, mlijeko i jaja, a golem porast zanimanja za veganstvo prate i brojni restorani. Sve više njih odlučuje se nuditi isključivo namirnice zbog kojih nije stradala nijedna životinja, što ih ne ometa u naumu da sve češćim i uvijek zadovoljnim posjetiteljima nude kobasice, hamburgere, sir, kebab, bolonjeze i još štošta. Upravo je veganski burger višestruko proglašen najfinijim na zagrebačkom Adventu. Za takve obroke odlučuju se i oni koji, za početak, nastoje samo smanjiti konzumaciju mesa. Danas, kada je veganstvo postalo općeprihvaćeno, kada su informacije i biljne namirnice dostupne na svakom koraku, baš kao i veganske opcije u restoranima i trgovinama, pojedincu jedino preostaje odvažiti se i napraviti taj prvi korak, odnosno klik. Nikada nije bilo lakše okušati se u veganstvu, a 30 dana, koliko traje Vege izazov, uz zanimljiv sadržaj i recepte za početnike koje smo priredili, proleti začas. Ono što konstantno čujemo od svih koju su se iskušali u njemu, jest to da žale samo za jednim – da nisu probali i ranije – zaključuju Prijatelji životinja.

Popis restorana koji će sudjelovati u nagrađivanju sudionika te više informacija o veganstvu i Vege izazovu nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr [3] i www.veganopolis.net.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter