TRIDESETA JE OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE

MILANOVIĆ: Ove obljetnice ne bi bilo bez branitelja, koji su svojom žrtvom protiv nadmoćnijeg neprijatelja mladoj državi omogućili prostor za diplomatsku borbu na međunarodnoj pozornici

Objavljeno: 15.01.2022. zagorjeinternational

Hrvatska danas slavi važnu obljetnicu – prije 30 godina priznale su je članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan u tome imala ključnu ulogu, uspostavila je 15. siječnja i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Također, istog datuma 1998. godine završila je i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja.

U večeri priznanja prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman naciji je poručio: “Današnji dan, 15. siječnja 1992., bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu 14-stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države.”

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku, bio je Island, 19. prosinca 1991., a istog je dana to učinila i Njemačka, uz odluku da njezino priznanje stupa na snagu 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EU-a.

Dva dana prije EU-a, 13. siječnja 1992. Hrvatsku je priznao Vatikan.

Dan nakon Svete Stolice Hrvatsku je priznao i San Marino, a 15. siječnja 1992. slijedila su priznanja Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinile i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj. Do kraja siječnja Hrvatsku je priznalo još sedam država – Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina (BiH), Brazil, Paragvaj i Bolivija. Uslijedila su priznanja Rusije (17. veljače), Japana (17. ožujka), Sjedinjenih Američkih Država (7. travnja), Izraela (16. travnja, iako su diplomatski odnosi uspostavljeni tek pet i pol godina poslije) i Kine (27. travnja).

Prva azijska država koja je priznala Hrvatsku bio je Iran (15. ožujka 1992.), a afrička Egipat (16. travnja 1992.).

Hrvatska je 22. svibnja 1992. postala i članica Ujedinjenih naroda, a 1. srpnja 2013. i 28. članica EU-a.

Povodom obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, oglasio se i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

– Na današnji dan obilježavamo 30. obljetnicu jednog od najvažnijih datuma u našoj povijesti, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Ovom povijesnom odlukom tadašnjih članica Europske zajednice i brojnih drugih država, potvrđena je volja hrvatskih građana koji su nekoliko mjeseci prije na referendumu uvjerljivom većinom izabrali put samostalnosti. Iako će međunarodno priznanje Hrvatske biti u potpunosti zaokruženo nekoliko mjeseci kasnije, primanjem u Ujedinjene narode, simbolički značaj 15. siječnja s pravom se obilježava kao ključan trenutak afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni. Međunarodno priznanje uslijedilo je u vrlo osjetljivom trenutku, kada je značajan dio zemlje trpio pod neprijateljskom okupacijom te kada još nije bila izvjesna potpuna pobjeda koja će uslijediti 1995. godine, nakon oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske. U ovom trenutku potrebno je još jednom naglasiti da danas ne bismo obilježavali ovu obljetnicu bez hrvatskih branitelja, koji su svojom velikom žrtvom protiv nadmoćnijeg neprijatelja mladoj državi omogućili prostor za diplomatsku borbu na međunarodnoj pozornici, koja je u konačnici rezultirala međunarodnim priznanjem. Danas se i s posebnim pijetetom prisjećamo svih poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata i obitelji koje su u ratu izgubile svoje najbliže. Hrvatska im je trajno zahvalna. Važnu ulogu u međunarodnom priznanju imala je i sinergija aktivnosti politike i diplomacije koja je dala entuzijastičku i profesionalnu potporu ostvarivanju ovog povijesnog cilja. Na današnji dan prisjećamo se i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kada je Hrvatska, šest godina nakon međunarodnog priznanja, imala napokon potpunu kontrolu cijelog svojeg teritorija i svojih granica – poručio je hrvatski predsjednik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba