ŠUDIGO ponovo na udaru vandala

“Ovo je strašno. Ne razumijem tu potrebu za uništavanjem onoga što je netko s radošću stvarao“

Objavljeno: 14.01.2022. zagorjeinternational

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koja se po svim segmentima razlikuje od ostalih škola, koja provodi jedinstvene obrazovne programe za mlade umjetnike, škola koja je iznjedrila mnogobrojne profilirane umjetnike koji danas obogaćuju umjetničku scenu u Hrvatskoj i u svijetu kroz svoja oblikovanja osjećaja, misli i ideja, nakon bezobraznog uništenja školske sjenice krajem studenoga prošle godine, sinoć je ponovno primila nizak udarac!

Podsjetimo kako je ŠUDIGO povodom 60. obljetnice na otvorenom prostoru Regeneracije otvorila izložbu u koju je, što je vidljivo po jedinstvenom konceptu, uloženo mnogo truda, financijskih sredstava i na kraju puno ljubavi prema zanatu, što je kod svih sudionika izazvalo veliki ponos. No, sve se to kao kula od karata jučer srušilo i uništio se sav trud i ljepota umjetnosti.

– Sjećate li se naše izložbe na otvorenom prostoru Regeneracije povodom obilježavanja obljetnice škole? Uloženo je puno truda, financijskih sredstava za realizaciju i osmišljavanje načina izlaganja. Svoj doprinos dali smo svi mi, učenici, nastavnici, tehničko osoblje, a bili su angažirani čak i članovi obitelji. Divan projekt, jedinstven u Zaboku, projekt u kojem smo dali na uvid javnosti likovne i multimedijalne radove učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Radovi su nagrađivani na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Uživali smo u tome i “pucali” od ponosa. Šteta što nismo brojili sve posjetitelje ove prekrasne izložbe. Ali ovih dana dogodio se vandalizam. Pogledajte što je ostalo od izloženih radova! Svi se u školi pitamo kome je toliko smetao trud, rad i radost stvaranja koju neki nikad neće spoznati – stoji u Facebook postu stranice škole.

– Ovo je strašno, baš kao i događaj sa sjenicom. Ne razumijem tu potrebu za uništavanjem onoga što je netko s radošću stvarao, ne samo za sebe. Primijetila sam da su i divni bijeli kišobrani u prolazu prorijeđeni. No oni su jako visoko za dohvatiti, pa mi je lakše ako vjerujem da ih je vjetar pobacao. Baš me rastužuje i ljuti ovakav vandalizam – komentirala je jedna od profesorica škole, dok je druga zaključila kako ljepota vrijeđa ružan duh, a da se, nažalost, uvijek sve svede na niske strasti.

Izgleda kako je nekad nekima zaista lakše biti destruktivan i u tome pronalaze svojevrsno zadovoljstvo, a nanose štetu na svim razinama, no kako kažu iz ŠUDIGO-a, njihov je glavni zadatak odgoj i preodgoj za razumijevanje i vrednovanje kulturnih vrednota.

– Ustrajat ćemo u tome, unoseći ljepotu u ovaj grad i to alatima koje naša škola poznaje: umjetnost i kultura. Zabok slovi kao centar urbane kulture i k tome teži, a mi to shvaćamo ozbiljno – poručuju iz škole. (Marta Čaržavec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba