POTPISAN UGOVOR: KZŽ će sufinancirati rad zagorske Vatrogasne zajednice s 1,15 milijuna kuna

NEDOSTAJE VOZAČA: “Ove smo godine povećali županijska sredstva s ciljem osposobljavanje vatrogasaca za C kategoriju“

Objavljeno: 14.01.2022. zagorjeinternational

Krapinsko-zagorska županija potpisala je ugovor o sufinanciranju rada s Vatrogasnom zajednicom Krapinsko – zagorske županije, koja broji ukupno 81 dobrovoljno vatrogasno društvo trenutno udruženo u 15 vatrogasnih zajednica općina i gradova.

Ugovor, čija je ukupna vrijednost 1.150.000 kuna, potpisali su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i predsjednik VZKZŽ Stjepan Skuliber, a potpisivanju je nazočila i zamjenica načelnika zagorskog Stožera civilne zaštite Petra Vrančić Lež, uz zapovjednika VZKZŽ Marijana Lovrenčića te zapovjednika Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok Dražena Sinkovića.

Odradili 4800 sati

Na području KZŽ ove je godine već zabilježen porast broja operativnih vatrogasaca. Naime, lani je ta brojka iznosila 1600, a danas iznosi 1750, što je popriličan rast, na što je Vatrogasna zajednica izuzetno ponosna. Još su ponosniji, ističe Skuliber, na ukupan broj vatrogasaca, vatrogasne mladeži i vatrogasnih članova, koji iznosi preko 6000. Više od polovice tog broja, točnije, 3329 vatrogasaca izašlo je na 587 intervencija, od čega su 254 intervencije bile zbog požara, a 130 zbog potresa. Vatrogasci su tako protekle godine odradili 4800 sati rada s preko 1000 vozila. Pritom treba istaknuti da su vatrogasci odradili i odrađuju niz zadaća kojima pomažu lokalnim stožerima civilne zaštite u još uvijek teškim pandemijskim uvjetima.

– Uz sve to, redovnih akcija bilo je manje, a prošle godine smo preko 200 vatrogasaca osposobili za različita znanja. Odradili smo niz vatrogasnih vježbi, sudjelovali na vatrogasnim natjecanjima, kojih je bilo manje, ali smo bili u Varaždinu na državnom natjecanju, gdje je iz naše županije bilo 13 ekipa koje su postigle izvrsne rezultate. Isto tako, imali smo Kup Zagorje u Zaboku, kao pripremu za to državno natjecanje. Ponosni smo što smo uspjeli realizirati Kamp vatrogasne mladeži u Fažani, gdje je preko 120 pripadnika vatrogasne mladeži bilo na edukativnom kampu. To smo sufinancirali s 200 kuna po sudioniku, a krenuli smo i u obnovu naših kapaciteta u kampu. Uz mali bungalov i svoj šator, gdje imamo mogućnost za smještaj 16 pripadnika, krenuli smo u realizaciju nabavke kontejnera sa 16 kreveta za mladež i s jednim sanitarnim čvorom, s klimom. Sklopili smo ugovor s Jedinstvom iz Krapine i krenuli u realizaciju. Tako smo uplatili 80.000 kuna u prošloj godini i očekujemo da do početka sezone realiziramo i tu stavku – izvijestio je Skuliber.

– Ponosni smo na to što je tradicija vatrogastva u Zagorju velika i mi potičemo upravo da se to bilježi. Našim pravilnikom o sufinanciranju, pomažemo organizaciji visokih obljetnica, tako da smo u prošloj godini za obljetnice izdvojili 112.000 kuna i s preko 100.000 kuna sufinancirali nabavku vozila i opreme, s 85.000 sufinancirali smo gradnju i dogradnju vatrogasnih spremišta. Tu je i sufinanciranje ispita C kategorije, jer smo primijetili nedostatak vozača i zajedno s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u sljedeće ćemo tri godine osposobiti preko stotinjak vatrogasaca. Ove godine smo planirali 95.000 kuna za tu namjenu – rekao je Skuliber, na što se nadovezao Kolar, istaknuvši upravo osposobljavanje vatrogasaca za C kategoriju kao razlog povećanja sredstava u proračunu za rad VZKZŽ.

– Na zajedničkom sastanku utvrdili smo da bi bilo dobro reagirati na vrijeme te da to bude jedan od prioriteta aktivnosti u budućem razdoblju, ali jednako tako, kao što je napomenuo predsjednik, to nisu sva sredstva koja investiramo. Prošle smo godine investirali 360.000 kuna u opremanje profesionalnih vatrogasnih postrojbi Zaboka i Krapine. Nabavili smo kacige, rukavice i čizme, a krajem 2020. godine kompletno nove uniforme i ukupno govorimo o iznosu od 620.000 kuna – istaknuo je župan i dodao kako će uz ovih 1.150.000 kuna, KZŽ uložiti još oko 200.000 do 300.000 kuna za opremanje operativnih snaga.

– Rad s vatrogasnom mladeži je izuzetno važan zbog kontinuiteta pripreme kadrova za vatrogastvo, ali je i bitna tradicija. S druge strane, izuzetno važno je konstatirati da je donesen novi Zakon o vatrogastvu, koji je na neki način jasnije definirao nadležnosti zapovjednog lanca i jedne i druge strane se pokazalo da granice županija, pogotovo kad su u pitanju operativne snage, nisu prepreka za brzu intervenciju – rekao je Kolar i podsjetio na promptnu reakciju vatrogasne postrojbe nakon petrinjskog potresa.

Uhodan mehanizam

– Ako uzmemo u obzir činjenicu da ste uvijek prvi na mjestu događanja, svoj vlastiti život stavljajte na kocku da biste spasili tuđi i da biste zaštitili tuđu imovinu – to je nešto što je u današnje vrijeme sve rjeđe, a vremena su sve teža i izazovnije. Brzi izlazak na intervenciju i podrška nakon toga je jedan dobro uhodan mehanizam koji daje sigurnost našim građanima, a to je izuzetno važno – poručio je Kolar i zahvalio VZKZŽ na radu u sinergiji, što je, rekao je, dodatna snaga.

– U sljedećem razdoblju i dalje ćemo razvijati vatrogastvo na području naše županije. Ima tu još nekih stvari koje bismo mogli unaprijediti, a vjerujem, nadam se i pozivam Vladu Republike Hrvatske da nastavi s programom nabavke vatrogasnih vozila, ali ne na stranački način, već da isključivo o tome i prioritetima odlučuje struka, odnosno sami vatrogasci. Nema gore stvari nego kad se u to umiješa politika. S obzirom na to da potreba postoji, spremni smo to pratiti i sufinancirati, pozivam i Vladu da nastavi s tim programom, a mi ćemo preko naše Vatrogasne zajednice u kontaktu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Tucakovićem, s kojim također imamo odličnu suradnju, vrlo rado biti podrška tom projektu, a s druge ćemo strane inzistirati da zadnju riječ u nabavci ima struka – poručio je župan, pa podsjetio da je nakon lokalnih izbora imenovan novi Stožer civilne zaštite KZŽ te je za predsjednika imenovan predsjednik VZKZŽ Stjepan Skuliber.

– To dovoljno govori koliko je moje povjerenje u vatrogastvo – zaključio je Kolar. (mč, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba