Sandra Švaljek, zamjenica guvernera, o aferi u HNB-u:

“Mirno spavam, nema razloga za ostavku”

Objavljeno: 14.01.2022. zagorjeinternational

Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a, je za Dnevnik Nove TV komentirala aferu vezanu za moguće trgovanje povlaštenim informacijama u središnjoj banci, koju je otkrio portal Index.

– Mislim da je vrlo važno razjasniti neke činjenice. Ni guverner, ni ja, ni drugi zaposlenici Hrvatske narodne banke koji se spominju u Indexovu tekstu, nismo u vrijeme poduzimanja tih financijskih transakcija prekršili ni jedan propis ni etičke standarde. Osim toga, ne postoje ni indicije ni naznake da se radi o bilo kakvom trgovanju povlaštenim informacijama – rekla je Švaljek u razgovoru.

Sve prema zakonu

Upitana je i je li spremna doći na plenarnu sjednicu u sabor i sve razjasniti. 

– Već danas smo pokrenuli ‘ad hoc’ nadzor, kojim nam je cilj utvrditi jesu li zaposlenici za koje smo saznali u Indexovu tekstu na bilo koji način kršili zakon i etičke standarde – kazala je.

Švaljek je, u trenutku kad je bila vanjska članica Savjeta, imala obveznice, što je bilo u skladu sa zakonom, a na pitanje je li to etički, ponovila je da je sve bilo  prema zakonu i prema Etičkom kodeksu.  

– Osim toga, na isti način se očitovala i Europska središnja banka – dodala je.

Odgovorila je i na pitanje zašto ne napravi propis koji zabranjuje trgovinu obveznicama i dionicama za sve ljude u HNB-u. Rekla je da će u novi Etički kodeks ugraditi i zabranu posjedovanja i korporativnih obveznica.

HNB u ovom slučaju surađuje s HANFOM, koja provodi istragu, a pod istragom u središnjoj banci je petero ljudi zbog sumnje u trgovanje informacijama.

‘Mirno spavam’

U razgovoru je upitana razmišlja li o ostavci.

– Nema razloga za ostavku. Kad ste sigurni da ste postupali u potpunosti u skladu s propisom i s etičkim, dakle, najvišim standardima, nema razloga da se razmišlja o ostavci. Hrvatska narodna banka je vrlo važna institucija, važna je njezina stabilnost, stabilnost za cijeli financijski sustav i o ostavkama nema razloga razmišljati. To bi nepotrebno destabiliziralo sustav i stvorilo sumnju, a sumnji u ovom trenutku ni za guvernera ni za mene mjesta nema – odgovorila je Švaljek i kratko dodala da mirno spava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba