Danas presuda za 70-godišnjaka koji je lani u Plemenšćini cjepanicom zatukao Katarinu Špoljar Furač (72) u njezinoj kući

PRIZNAO UBOJSTVO: “Napala me nožem. Uzeo sam cjepanicu i izudarao je po glavi. Nož je pao, digao sam ga i oprao, a cjepanicu bacio”

Objavljeno: 13.01.2022. zagorjeinternational

Nezaposleni postolar Mile Milinković (70) je 22. siječnja 2021. godine s desetak udaraca cjepanicom po glavi ubio Katarinu Špoljar Furač (72) u njezinoj kući u Gornjoj Plemenšćini pokraj Pregrade, a ubojstvo je i sam priznao na Županijskom sudu u Zagrebu, piše 24sata.hr.

Sudski je vještak utvrdio daj je u tom trenutku bio smanjeno, ali ne bitno, ubrojiv.

Završne riječi zamjenice Županijske državne odvjetnice Sanje Markanović bile su kako je Milinković postupao s izravnom namjerom te je sutkinji Županijskog suda u Zagrebu Danieli Kustec predložila da ga osudi po zakonu.

– Moj klijent nedjelo je priznao u najranijoj fazi postupka, na ispitivanju u Državnom odvjetništvu. Izrazio je žaljenje i kajanje, iako pravi razlog i motiv svog postupanja nije mogao, ili htio reći te će ostati sam s njim. Molim sud za blagost pri odlučivanju o visini kazne. Riječ je o starijem čovjeku, neosuđivanom… Smatram da bi kao olakotno trebali cijeniti njegovo priznanje, žaljenje, kajanje, kao i da je kazneno djelo počinio u stanju smanjenje ubrojivosti – bile su riječi Milinkovićevog odvjetnika Josipa Petrovića.

Nepravomoćna odluka Sudskog vijeća kojim predsjeda sutkinja Daniela Kustec bit će objavljena tijekom današnjeg dana.  

Inače, nakon napada je Milinković nazvao prijatelja i rekao mu da je Katarina pala, a spominjao je i napad razbojnika, ali nakon dolaska policije je rekao drugačije.

– Napala me kuhinjskim nožem. Uzeo sam cjepanicu koja je bila uz peć i izudarao je po glavi. Nož je pao, digao sam ga i oprao, a bacio cjepanicu. Poslije se više ničega ne sjećam – kratko je policiji opisao svoju verziju ubojstva.

Problem je za istražitelje bio i utvrđivanje njegovog identiteta jer nije imao nikakve dokumente, a kako bi ga utvrdili, morali su ući u evidenciju starih osobnih iskaznica i tako su pronašli da je njegova izdana 16. srpnja 1970. godine, te su usporedili otiske prstiju i došli do rezultata.  

Inače, Milinković je podrijetlom iz Duge Rese, a od 1970. godine boravio je na nekoliko zagrebačkih adresa. Sa zadnje se odjavio 2014., a do prije nekoliko godina je živio u kontejneru u dvorištu  susjeda u Zagrebu u istoj ulici kao i Katarina. Također, u jednom se periodu i preselio k njoj, no nakon potresa koji je oštetio njenu kuću, zajedno su otišli u njezinu vikendicu u Zagorje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba