Mladi genijalci iz SŠ Krapina u svrhu natjecanja izradili bioničku ruku

IDEJA JE POTPUNO ORIGINALNA: “Ne može podići čašu, ali može skinuti kapu ili namjestiti frizuru, možda i malo masirati“

Objavljeno: 12.01.2022. zagorjeinternational

Profesor Srednje škole Krapina Stjepan Šalković, ujedno i voditelj Krapinskog informatičkog kluba, u intervjuu za Telegram govorio je o uspjesima koje je postigao sa svojim učenicima. Posebno je istaknuo projekt “Generacije Now“, u koji su se uključili po prvi puta prošle godine, kako ističe, bez prevelikih očekivanja, a naposljetku su bili ugodno iznenađeni rezultatom.

– Ideja je bila zadovoljiti projekt, no djeca su dala sve od sebe i od dobivene opreme napravila digitalni sintesajzer, koji je na kraju odnio pobjedu. Sintić je svirao, spremao odsvirano i reproducirao. Ma, samo što ga nismo naučili pjevati – kaže Šalković, pa otkriva da je ideju digitalnog klavira potaknuo njegov kolega Dario Šimag, koji je inače glazbenik, a u timu su bili Patrik Živić, Tomislav Martinez i Filip Podhraški.

U drugoj fazi projekta je pak tema bila slobodna, a njegovi su učenici od novca koji su dobili u projektu, dokupili senzor koji prati pokrete ruke te napravili bioničku ruku. Tim kojeg u kojem su bili Tomislav Martinez, Borna Bakliža i Dominik Presečki, vodio je učenik Alen Šćuric, a dio mentoriranja odradio je Šalkovićev kolega Goran Buntak.

– Dečki su izradili ruku pomoću 3D pisača i senzora pokreta te sve isprogramirali. Ideja je potpuno originalna i tako nešto ne postoji nigdje drugdje. Ruku su razvijali tijekom godine i usavršavali je. Primijetit ćete da je ruka sad druge boje nego na natjecanju. Morali smo raditi iznova jer nam se prva verzija deformirala na vrućini u autu nakon natjecanja. Izgledala je više kao žalosna vrba, nego kao ruka, ali zato sada imamo bolju i jaču bioničku ruku. Ruka je jedinstvena u svijetu. Ne može podići čašu, ali zato može skinuti kapu ili namjestiti frizuru, možda i malo masirati – otkrio je Šalković. Na projekt “Generacije Now“ prijavili su se i ove godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba