TO SU DOBRE VIJESTI: Unatoč pandemiji, u Zagorju je tijekom 2021. porastao broj obrta

DARKO VARGA: Ovo je rezultat žilavosti obrtništva, ali i mjera Vlade, Županije, općina i gradova

Objavljeno: 12.01.2022. zagorjeinternational

Iako su zbog pandemije koronavirusa u 2021. godini i zagorski obrtnici radili u otežanim uvjetima, njihov se broj tijekom godine i povećao, otkrio je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga za Radio Stubicu.

Tako je na dan 30. studenoga 2021. godine u županiji bilo registrirano ukupno 2909 obrta, što je 167 više nego istog datuma godinu dana ranije, a ukupni je broj zaposlenika u obrtništvu 30. studenoga 2021. godine iznosio 6682, odnosno, 323 više nego godinu prije.

Što se djelatnosti tiče, najzastupljenije su one uslužne, pa je tako registrirano 1186 obrta koji se bave uslužnom djelatnošću, a žene su registrirane vlasnice 884 obrta.

Predsjednik Varga smatra kako je povećanje broja obrtnika rezultat žilavosti obrtništva općenito, ali i mjera Vlade, Županije te općina i gradova za ublažavanje posljedica epidemije, a što se tiče same OKKZŽ, rekao je da su uspjeli provesti većinu planiranih aktivnosti.

Zbog pandemije nisu realizirani nastupi na međunarodnim i domaćim obrtničkim sajmovima, ali su uspješno provedeni majstorski ispiti, a prvi su puta provedeni i ispiti kojima se dokazuje osnovno znanje o poučavanju učenika na naukovanju, koje je uspješno završilo 14 kandidata. Također, proveden je i projekt “Obrtnik plus“ Hrvatske obrtničke komore, koji obrtnicima osigurava  povoljnije uvjete pri nabavi raznih proizvoda i usluga. Varga je istaknuo i da su se prošle godine zagorski obrtnici u velikoj mjeri angažirali kada je trebalo pomoći građanima, a posebice obrtnicima s potresom pogođenog područja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba