POTPISAN POLA MILIJUNA KUNA VRIJEDAN UGOVOR: Međimurska županija i ove godine jedina u RH osigurava sredstva za asistente u predškolskim ustanovama

OVO JE NADSTANDARD I VELIKI ISKORAK: “Svako ulaganje u djecu, ulaganje je u bolju budućnost“

Objavljeno: 11.01.2022. zagorjeinternational

Međimurska županija od 2015. godine provodi jedinstveni projekt integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove i to je jedina županija u Hrvatskoj koja osigurava sredstva za asistente u predškolskim ustanovama.

Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava u 2022. godini, vrijedan 500.000 kuna, potpisali su međimurski župan Matija Posavec i predsjednica Saveza udruga “Prvi korak“ Petra Kovačić.

Savez udruga “Prvi korak“ osnovan je 2015. godine te je prva neprofitna organizacija čija je osnovna djelatnost usmjerena na osiguravanje pomagača za djecu s teškoćama u razvoju u predškolskom sustavu obrazovanja. Okuplja pet udruga, a to su Međimurska udruga za ranu intervenciju “MURID“, Udruga slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, Udruga za autizam “Pogled“ i Udruga za sindrom Down Međimurske županije.

Nema zakonske regulative

Samih početaka osnivanja Saveza prilikom potpisivanja ugovora prisjetila se predsjednica Petra Kovačić koja je istaknula da su Međimurska županija i župan Posavec odmah prepoznali važnost pružanja podrške projektu kada su im prije sedam godina predstavili probleme s kojima se roditelji susreću prilikom upisa djece u predškolske ustanove.

– Da nema ovakve financijske podrške, provedba ovog projekta ne bi bila moguća jer ne postoji zakonska regulativa koja bi osigurala asistente u vrtiću. Međimurje je učinilo veliki iskorak i uvelo nadstandard za našu djecu, iako je država ta koja bi sustavnim programom i zakonskim regulativama trebala preuzeti obvezu i osigurati jednake uvjete za svu djecu u Hrvatskoj – kazala je predsjednica Saveza Petra Kovačić.

Ovogodišnji ugovor vrijedan je 500.000 kuna, što predstavlja povećanje u odnosu na prijašnje godine, a sredstva su namijenjena financiranju 50 posto iznosa plaće za 35 pomagača koji će raditi s 52 djece u 20 vrtića na području Međimurske županije. Drugu polovicu plaće pomagačima osiguravaju jedinice lokalne samouprave, točnije, 14 općina i tri grada. Ovakav oblik suradnje primjer je javno – civilnog partnerstva s ciljem podizanja razine ravnopravnosti svakog člana društva i postizanja jednakosti u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava – naglasila je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić.

O važnosti pomagača za djecu u predškolskim ustanovama govorio je predstavnik roditelja Nenad Štek, koji je istaknuo da unatoč težnjama roditelja da djeca budu što samostalnija, pomoć pomagača je neprocjenjiva u obavljanju svakodnevnih aktivnosti djece s posebnim potrebama. S njime se složila i ravnateljica Dječjeg vrtića “Dječja mašta“ Grozdana Žagar.

Jedinstveni projekt

– Važno je da djeca s posebnim potrebama budu integrirana, a u tome je podrška pomagača neizostavna, kako bi kvaliteta rada kroz individualni pristup bila što bolja. Drago nam je što je Međimurska županija omogućila i ovaj nadstandard, kao što je prva i u samom vrhu u stvaranju najviših standarda u odgoju i obrazovanju – rekla je Žagar.

Od 2015. godine, Županija je izdvojila oko 2,5 milijuna kuna za integraciju 300 djece s teškoćama u razvoju.

– Svako ulaganje u djecu, predstavlja ulaganje u bolju budućnost, a financiranje asistenata za djecu u predškolskim ustanovama jedinstveni je projekt koji Međimurska županija jedina provodi u Hrvatskoj. Taj projekt ćemo, uz financiranje asistenata u školama, provoditi dokle god je potrebno jer smo županija koja brine o svojim najranjivijim skupinama – poručio je župan Posavec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter