Diljem Međimurja obilježen Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom

POSAVEC: 9. siječnja ostat će zapamćen kao podsjetnik na zajedništvo i hrabrost koje i danas Međimurci svakodnevno pokazuju

Objavljeno: 10.01.2022. zagorjeinternational

Međimurje obilježava jedan od najvažnijih datuma svoje povijesti – Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom. Prije 103 godine, 9. siječnja, na Velikoj narodnoj skupštini održanoj na Franjevačkom trgu u Čakovcu izglasana je i donesena odluka o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Hrvatski je sabor 2005. godine, na inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Dragutina Lesara, 9. siječnja proglasio spomendanom koji se diljem Međimurja obilježava nizom događaja i svečanosti kojima se odaje počast zaslužnim Međimurcima.

Zbogom Mađarskoj

– Nakon 57 godina mađarskog imperijalizma Međimurci su poručili da se žele zauvijek odcijepiti od mađarske države kojoj su pripadali protiv svoje volje. Velikoj narodnoj skupštini nazočilo je oko 10.000 Međimurki i Međimuraca, što je za ono doba impresivna brojka koja govori da je iz gotovo svakog kućanstva sudjelovala po jedna osoba. Prije 103 godine poslali su snažnu poruku da narod, bez obzira na politička i društvena uređenja, mora odlučivati o vlastitoj sudbini. Danas je Međimurje ponosan dio Hrvatske, sa svojim identitetom, vrijednostima i pogledom na budućnost, a 9. siječnja ostat će zauvijek zapamćen u našoj povijesti kao podsjetnik na zajedništvo, snagu, odlučnost i sposobnost Međimuraca – kazao je međimurski župan Matija Posavec, koji je predvodio županijsko izaslanstvo prilikom obilježavanja spomendana, zajedno s predsjednikom Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu prof. Ivanom Pranjićem.

– Kada detaljnije proučimo međimursku povijest, vidljivo je da su Međimurci među najhrabrijim Hrvatima, a događaji u kojima su sudjelovali, od Sigetske bitke, Prvog i Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata u kojem smo bili prva oslobođena regija potvrđuju tu činjenicu. Odlučnost, hrabrost i racionalnost doprinijeli su da se tako malen kraj uspio oduprijeti velesilama – poručio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić.

Polaganja vijenaca

I ovogodišnje je obilježavanje započelo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Macincu, Vratišincu i Prelogu, a potom i u Čakovcu, a završit će svečanom akademijom u zgradi Scheier i svetom misom u Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu. U prijepodnevnim satima položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu, jednog od najzaslužnijih Međimuraca prilikom pokreta oslobođenja Međimurja od mađarske vlasti, zartim na grobu dr. Vinka Žganeca, a spomendan je obilježen i u Prelogu, gdje je položen vijenac na grob Juraja Lajtmana, svećenika, pisca i vođe međimurskih intelektualaca.

Na čakovečkom groblju u Mihovljanu vijenci su položeni kod posljednjeg počivališta dr. Ivana Novaka, a obilježavanje je završeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-ploče ocu Kapistranu Geciju ispred Katoličkog doma u Čakovcu. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba