"COPERNICUS" OBJAVIO NOVE ZABRINJAVAJUĆE PODATKE ZA 2021. GODINU: Od poplava na sjeveru Europe do požara u Sredozemlju

NA SICILIJI JE BILO IZMJERENO 48,8 °C: Posljednjih sedam godina bilo je sedam najtoplijih godina u svijetu od početka mjerenja

Objavljeno: 10.01.2022. zagorjeinternational

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u ime Europske komisije, uz financiranje Europske unije, objavila je nove podatke koji pokazuju da je posljednjih sedam godina uvjerljivo bilo sedam najtoplijih godina od početka mjerenja. Unutar ovih sedam godina, 2021. spada među hladnije godine, uz 2015. i 2018. U međuvremenu, Europa je doživjela svoje najtoplije ljeto dosad, iako blizu prethodnih najtoplijih ljeta 2010. i 2018. U suradnji s Copernicus službom za nadzor atmosfere (CAMS), C3S također izvještava da preliminarna satelitska mjerenja potvrđuju da su koncentracije stakleničkih plinova nastavile rasti tijekom 2021., s razinama ugljičnog dioksida koje su dosegle godišnji globalni prosječni rekord u stupcu od približno 414 ppm, a razine metanagodišnji rekord od približno 1876 ppb. Emisije ugljika iz šumskih požara u cijelom svijetu iznosile su ukupno 1850 megatona, posebno potaknute požarima u Sibiru. To je bilo nešto više nego prošle godine (1750 megatona emisija ugljika), iako se trend od 2003. smanjuje.

Globalna površinska temperatura zraka

  • Globalno, 2021. je bila peta najtoplija zabilježena godina, ali tek neznatno toplija od 2015. i 2018.
  • Godina je bila 0.3°C iznad referentnog razdoblja 1991.-2020., 1.1-1.2°C iznad predindustrijske razine 1850.-1900.
  • Posljednjih sedam godina bilo je uvjerljivo sedam najtoplijih godina od početka mjerenja

Gledajući globalni prosjek, u prvih pet mjeseci u godini bilo je relativno niskih temperatura u odnosu na nedavne vrlo tople godine. Međutim, od lipnja do listopada su mjesečne temperature gotovo stalno bile među 4. najtoplije zabilježene u svijetu. Temperature u posljednjih 30 godina (1991.-2020.) su blizu 0.9°C iznad predindustrijske razine. U usporedbi sa zadnjim 30-godišnjim razdobljem, regije s najviše iznadprosječnih temperatura uključuju pojas koji se proteže od zapadne obale SAD-a i Kanade do sjeveroistočne Kanade i Grenlanda, kao i velike dijelove središnje i Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Najviše ispodprosječnih temperature zabilježeno je u zapadnom i najistočnijem dijelu Sibira, Aljasci, iznad središnjeg i istočnog Pacifika – paralelno s uvjetima La Niñe na početku i na kraju godine – kao i u većem dijelu Australije i dijelovima Antarktika.

Europske površinske temperature zraka:

  • Tijekom cijele godine, Europa je bila samo 0.1°C iznad prosjeka 1991.-2020., što je izvan deset najtoplijih godina
  • Svih deset najtoplijih godina za Europu dogodilo se od 2000., a sedam najtoplijih godina bilo je od 2014. do 2020.

U Europi su posljednji mjeseci zime i cijelo proljeće općenito bili blizu ili ispod prosjeka 1991.-2020. Hladna faza u travnju, nakon relativno toplog ožujka, uzrokovala je kasni mraz u zapadnim dijelovima kontinenta. S druge strane, europsko ljeto 2021. godine bilo je najtoplije zabilježeno, blizu prethodnih najtoplijih ljeta 2010. i 2018. godine. Lipanj i srpanj su oba bili drugi najtopliji među svojim mjesecima, dok je kolovoz sveukupno bio blizu prosjeka, ali je doživio veliki razdor između iznadprosječnih temperatura na jugu i ispodprosječnih temperatura na sjeveru.

Europski ljetni ekstremni događaji

Tijekom ljeta 2021. godine, u Europi je bilo nekoliko ekstremnih događaja sa znatnim posljedicama. U srpnju su u zapadnom dijelu središnje Europe u regiji s tlom blizu zasićenja padale vrlo obilne oborine, što je dovelo do teških poplava u nekoliko zemalja, od kojih su najteže bile pogođene Njemačka, Belgija, Luksemburg i Nizozemska. Sredozemna regija doživjela je toplinski val tijekom srpnja i dijela kolovoza, a visoke temperature posebno su pogodile Grčku, Španjolsku i Italiju. Europski rekord visoke temperature oboren je na Siciliji, gdje je zabilježeno 48.8°C, 0.8°C iznad prethodnog, iako Sicilijanski rekord tek treba službeno potvrditi Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Vrući i suhi uvjeti prethodili su intenzivnim i dugotrajnim šumskim požarima, osobito u istočnom i srednjem Sredozemlju, a Turska je bila jedna od najteže pogođenih zemalja, uz Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Alžir i Tunis.

Sjeverna Amerika

Tijekom 2021. godine nekoliko regija u Sjevernoj Americi doživjelo je velike temperaturne anomalije. U sjeveroistočnoj Kanadi prosječne mjesečne temperature bile su neobično tople i na početku godine i u jesen. Izniman toplinski val dogodio se u lipnju na zapadu Sjeverne Amerike, s rekordima maksimalne temperature oborenima za nekoliko Celzijevih stupnjeva, što je rezultiralo najtoplijim zabilježenim lipnjem u povijesti na kontinentu. Vrući i suhi uvjeti u regiji pogoršali su niz ekstremnih šumskih požara tijekom srpnja i kolovoza. Najteže su pogođena područja bila nekoliko kanadskih provincija i država na zapadnoj obali SAD-a, iako sve regije nisu bile jednako pogođene. Drugi najveći požar zabilježen u povijesti Kalifornije, takozvani „Dixie Fire“, ne samo da je izazvao ogromna razaranja, već je rezultirao i značajnim smanjenjem kvalitete zraka za tisuće ljudi zbog zagađenja. Kvaliteta zraka smanjila se na cijelom kontinentu, jer su se čestice i druge pirogene onečišćujuće tvari iz požara prenosile na istok. Sve u svemu, u Sjevernoj Americi došlo je do najveće emisija ugljika – 83 megatona, te drugih pirogenih emisija izazvanih šumskim požarima tijekom bilo kojeg ljeta u CAMS-ovoj povijesti bilježenja podataka od 2003. godine.

Mauro Facchini, voditelj Promatranja Zemlje u Glavnoj upravi za obrambenu industriju i svemir Europske komisije, kazao je da se opredjeljenje Europe da odgovori na Pariški sporazum može postići samo učinkovitom analizom klimatskih informacija.

– Copernicus služba za klimatske promjene pruža bitan globalni resurs kroz operativne, visokokvalitetne informacije o stanju naše klime što je ključno za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe. Analiza 2021. godine, koja pokazuje da su globalno najtoplije godine zabilježene u posljednjih sedam godina, podsjetnik je na kontinuirani porast globalnih temperatura i hitnu potrebu za djelovanjem – istaknuo je Facchini.

Carlo Buontempo, direktor Copernicus službe za klimatske promjene, pak napominje da su ovi ekstremni događaji oštar podsjetnik na potrebu hitnog djelovanja i rada na smanjenju neto emisija ugljika.

C3S će sveobuhvatno pregledati različite klimatske događaje 2021. godine u Europi u svom godišnjem Europskom stanju klime, koji će biti objavljen u travnju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba