“PRIJATELJI ŽIVOTINJA“ RAZOČARANI I NEMOĆNI: Tvrde da ovaj slučaj iz Zagorja samo potvrđuje kako “veterinarska inspekcija pomaže zlostavljačima, a ne životinjama“

“Bolesnog psa Nera u Krapini vlasnica već 12 godina drži stalno zavezanog za lanac, a inspekciji je to u redu”

Objavljeno: 10.01.2022. zagorjeinternational

Udruga “Prijatelji životinja“ ukazuje na još jedan tužan slučaj zanemarene životinje, koji, kako tvrde iz udruge, potvrđuje da veterinarska inspekcija pomaže zlostavljačima, a ne životinjama. Psa Nera u Krapini vlasnica već 12 godina drži stalno zavezanog za lanac kako bi “čuvao” štagalj. Unatoč višestrukim prijavama veterinarskoj inspekciji, vidno bolestan pas s velikim neliječenim tumorom na području anusa, i dalje se smrzava na lancu, a veterinarska inspekcija tvrdi da je takvo držanje u redu, stoji u priopćenju “Prijatelja životinja“.

Nero – prosinac 2021.

– Prema priznanju vlasnice, pas je cijeli život neprekidno na lancu od oko tri metra, a veterinarska inspekcija nije je upozorila da je, prema Zakonu o zaštiti životinja, zabranjeno držati pse stalno vezane. Držanje psa na lancu predstavlja zlostavljanje i okrutno je, osobito prema bolesnom psu kao što je Nero, za što bi veterinarski inspektori trebali biti posebno senzibilizirani. Zato tražimo brisanje izraza ‘stalno’ i hitnu potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu – ističu “Prijatelji životinja“.

Rane oko anusa

Otkako su prije oko godinu dana saznali za zanemarivanje Nera, iz Udruge su poslali nekoliko prijava veterinarskoj inspekciji, upozoravajući da se psu zdravlje pogoršava. No odgovor je uvijek da inspekcija nije uočila dokaz zanemarivanja psa niti ograničavanje kretanja “na način koji mu uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah”. Inspekcija čak tvrdi “da su svi navodi iz pritužbe neistiniti” i da vlasnica drži psa u skladu s propisanim uvjetima i osigurava mu veterinarsku skrb. 

Nero – zima 2021.

– Teško je mišljenje veterinarske inspekcije smatrati vjerodostojnim, kada se iz fotografija psa unazad godinu dana vidi veliko povećanje tumora na području anusa. Rane oko anusa su upaljene, iz njih izlazi smrdljiva tekućina. Nero je zbog boli ili nelagode izgrebao dlaku s velikog dijela repa, mršaviji je nego prije, a u više navrata dokumentirano je i da ima krvave rane na oba uha, što ukazuje da ga vlasnica čak nije zaštitila ni od buha. Dojavljeno nam je da hoda raširenih nogu jer osjeća nelagodu oko anusa, slabo ga zanima hrana i trese se od hladnoće na mokrom tlu – kažu iz udruge.

Komunalni redar obišao je psa prije godinu dana i, za razliku od veterinarske inspekcije, naredio vlasnici da poboljša uvjete držanja jer “iznad psa vise trule grede i crjepovi koji prijete urušavanjem, a samim time predstavljaju opasnost za život ili ozljeđivanje psa”. Utvrdio je i da pas nema kućicu i zaštitu od vremenskih neprilika, a da vlasnica treba zatražiti veterinarsku pomoć za psa zbog vidljivih ozljeda u predjelu anusa i osigurati mu zbrinjavanje i njegu s obzirom na to da je bolestan.

“Prijatelji životinja“ smatraju poražavajućim što psu u više od godinu dana nije pružena veterinarska pomoć i što nije skinut s lanca.

Šturi odgovori

– Veterinarska inspekcija tvrdi da je vlasnica osigurala zdravstvenu skrb za psa, no prema svim informacijama koje smo prikupili, Nero nije uopće veterinarski obrađen, pa mu zato nije niti postavljena dijagnoza prema kojoj bi se liječio. Vlasnica je odbila liječenje psa, tvrdeći da nema novca, iako joj je višekratno ponuđena financijska pomoć. Veterinarska inspekcija nije reagirala i pomogla Neru, već nam šalje birokratske šture odgovore, dok se zdravlje psa drastično pogoršava – kažu iz udruge.

Navode da su ovlasti inspektora velike i oni mogu podnijeti optužni prijedlog i kaznenu prijavu zbog dugotrajna zanemarivanja, no prijave gotovo svih slučajeva uglavnom prođu bez ikakvih sankcija, iako je, dodaju, i laiku vidljivo da je prekršen niz zakonskih odredaba i da je dobrobit životinje ozbiljno ugrožena. Stoga iz udruge smatraju da je nužna reforma veterinarske inspekcije, koja bi trebala biti specijalizirana, brojnija, educiranija, učinkovitija i spremnija sankcionirati neodgovorne skrbnike i zlostavljače životinja. Zatražili su žurno postupanje veterinarske inspekcije iz Zagreba radi revizije dosadašnjih rješenja lokalne inspekcije i pomoći psu, a poslali su i kaznenu prijavu. Traže da se pas smjesti u prikladne uvjete i liječi, a da se vlasnicu kazni i zabrani joj se držanje novih životinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter