Moći će se dobiti potvrde koje će važiti za Hrvatsku, ali ne i za EU

BEROŠ: Covid će se od sada moći dokazati i brzim testovima koji će ići na uputnicu

Objavljeno: 10.01.2022. zagorjeinternational

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je Splitu, a nakon što je s premijerom obišao bolnicu, govorio o epidemiološkoj situaciji. Rekao je kako omikron i njegovo širenje nisu naš najveći problem, već da je to nedovoljna procijepljenost.

– Plaćamo visoku cijenu necijepljenja, poručio je i pozvao također na poštivanje epidemioloških mjera. Bolnice se pune, više u primorskim regijama, razlog je stupanj procijepljenosti. Ako virus bude napredovao, razmišljat ćemo i o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina – prenosi ministra N1.

Beroš je pritom potvrdio da će se Covid 19 moći dokazati i brzim antigenskim testom.

– Sutra je sastanak, na uputnicu će se moći raditi brzi testovi. Prilagođavamo način i testiranja i liječenja. Naš zadatak je biti fleksibilan – rekao je Beroš, objasnivši da će građani kojima se test pokaže pozitivnim, dobiti potvrde koje će važiti u Hrvatskoj, ali ne i na području Europske unije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo potvrdili su da kućni antigenski testovi neće vrijediti, već samo oni koji budu išli na uputnicu, ali da će im i to uvelike olakšati posao jer se antigenski test puno lakše očitava te da ga mogu očitati i sanitarni inženjeri i više medicinske sestre, piše Jutarnji.

Objasnili su i da je, u slučaju da vam brzi test pokaže da ste pozitivni, točnost 98 posto, no ako je test negativan, rezultati su manje pouzdani.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba