Na današnji je dan prije 79 godina umro Nikola Tesla

KOJI GENIJALAC: Evo kako je jedan od najvećih znanstvenika ikada predvidio mobitele još 1926.

Objavljeno: 07.01.2022. zagorjeinternational

Točno na današnji dan prije 79 godina umro je jedan od najvećih svjetskih znanstvenika i istraživača na području elektrotehnike, Nikola Tesla, piše Index.hr.

Rođen je u ličkom selu Smiljani u blizini Gospića 10. srpnja 1856. godine, a umro u New Yorku 7. siječnja 1943. U daleku Ameriku je otišao 1884. godine nakon što je završio školovanje diljem Europe. Tamo je prvo radio s Thomasom Edisonom, a potom je 1887. godine osnovao vlastiti istraživači centar.

Jedan od njegovih brojnih patenata, onaj izmjenične struje, 1888. godine je otkupio George Westinghouse, a na tom temelju je nekoliko godina kasnije sagrađena i velika hidrocentrala na slapovima Niagare.

Njegovu veličinu nije potrebno posebno naglašavati, ali dodajmo samo da je svojim istraživanjima prethodio brojnim važnim otkrićima u fizici, poput rendgenskih i kozmičkih zraka te elektrona, a predvidio je i brojne tehničke izume poput televizora, radara i modernih turbina.

Ono što je manje poznato o ovom velikom znanstveniku je da je predvidio i globalni sustav komunikacija, pa čak i današnje pametne telefone.

– Kad uvedemo bežični sustav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak. Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugima neovisno o udaljenosti. Ne samo to nego ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerojatno jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu – rekao je Tesla u jednom intervjuu 1926. godine.

Nikola Tesla govorio je čak osam jezika, a za svoj rad je dobio i 15 počasnih doktorata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba