Omikron se širi diljem zemlje

HZJZ uveo nova pravila za samoizolaciju

Objavljeno: 05.01.2022. zagorjeinternational

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, zbog ubrzanog širenja varijante “omikron“ diljem zemlje, u srijedu izmijenio preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih od koronavirusa.

Nova pravila nalažu da su bliski kontakti oboljelih također podložni zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom, a karantenu je moguće skratiti na sedam dana ako se dobije negativan rezultat testiranja, ovisno o cijepnom statusu i/ili prethodnom preboljenju virusa, piše Jutarnji.hr.

S 14 na 10 dana

Nalaze li se bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu i ne postoji mogućnost izolacije bolesnika, kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od 10 dana, nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije.

Inače, svi bliski kontakti su dosad bili podložni samoizolaciji u trajanju od 14 dana kada se radilo o varijanti “omikron“, odnosno 10 dana ako se radilo o “delta“ varijanti.

– Sad je trajanje karantene za sve kontakte zaraženih koronavirusom skraćeno na 10 dana. Kad su se u našoj zemlji pojavili prvi slučajevi zaraze omikronom koji su bili uvezeni, uveli smo karantenu u trajanju 14 dana kako bismo maksimalno usporili širenje te varijante kod nas. No, sada je evidentno da i kod nas ima jako puno slučajeva omikrona pa više nema smisla karantena od 14 dana – rekao je epidemiolog Bernard Kaić iz Zavoda.

Kada je riječ o periodu inkubacije “omikron“ varijante, za koju se smatralo da traje od dva do četiri dana, epidemiolog ističe da se to ne može sa sigurnošću tvrditi, s obzirom na manjak kvalitetnih podataka.

Ostale novosti

Još jedna novost se odnosi na kontakte oboljelih koji su prethodno cijepljeni ili su preboljeli koronavirus, a novo pravilo nalaže da zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji ne podliježu osobe koje su preboljele COVID (što je potvrđeno PCR-om ili BAT-om) unutar 120 dana od kontakta, osobe koje su preboljele COVID i nakon preboljenja se primarno cijepljene (jednom dozom Janssen cjepiva ili s dvije doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze), primarno cijepljene (jednom dozom Janssen cjepiva ili s dvije doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze) i nakon toga docijepljene te primarno cijepljene (jednom dozom Janssen cjepiva ili s dvije doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze) uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cjepiva, ali ne više od 120 dana (kod cijepljenih Janssen cjepivom ne više od 60 dana).

– U dosadašnjim pravilima od samoizolacije su bili izuzeti bliski kontakti koji su preboljeli ili su cijepljeni bez vremenskog ograničenja. No, sada su uvedena vremenska ograničenja jer smo spoznali kako imunološka zaštita stečena cijepljenjem ili preboljenjem covida s protokom vremena slabi. To se posebno vidi kod varijante omikron koja se jako lako širi, a pritom vješto izbjegava imunološku zaštitu stečenu preboljenjem ili cijepljenjem – naglasio je epidemiolog Kaić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba