Evo kako iskoristiti višak hrane nakon blagdana

Ne znate što s ostacima mesa, orahnjače i makovnjače? Evo nekoliko savjeta

Objavljeno: 01.01.2022. zagorjeinternational

Blagdani su prošli, a vama je ostalo hrane i ne znate kako je najbolje iskoristiti?

Miss Gastro vam savjetuje da purica koju ste pripremili ili neko drugo pečenje, može postati ukusna pita. Evo kako.

Prvo je potrebno meso nasjeckati, zatim mu dodajte umak i svježe povrće po želji. Dodatan savjet: povrće će biti još ukusnije ako ga kratko obradite na tavi na maslacu. Zatim sve zajedno stavite u posudu za pečenje, promiješajte i dodajte začine po želji. Sastojke prekrijte lisnatim tijestom, na vrhu napravite rupice kako bi iz pite izašla vlaga. Tijesto premažite umućenim jajima, po želji možete je posipati sezamom ili krupnom soli. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva otprilike 20 minuta. Poslužiti možete uz sezonsku salatu. Pripremiti možete i rižoto. Meso je potrebno nasjeckati, ali ubaciti tek zadnjih pet minuta kuhanja. Jelo se prvo priprema kao klasični rižoto s povrćem.

Od ostatka priloga, primjerice krumpira, također možete pripremiti ukusno novo jelo. Možete napraviti njoke ili ih pretvoriti u zapečeni pire krumpir koji je punjen ostacima. Prvo se napravi klasični pire krumpir s maslacem, kiselim vrhnjem, začinima, zatim dodajte ribanog sira i jaje. Sve promiješajte, a zatim dio pire krumpira istisnite pomoću slastičarske vrećice u posudu za pečenje. U sredinu dodajte ostatke mesa i umaka, a zatim ponovno istisnite malo pire krumpira kako biste prekrili punjenje. Stavite zdjelu u zamrzivač kako bi se sve zajedno stisnulo, a zatim pecite otprilike 15 do 20 minuta ili dok jelo ne poprimi zlatnu boju na 200 Celzijevih stupnjeva.

Suhe kolače možete iskoristiti kao podlogu za primjerice cheesecake, no njihov je rok trajanja duži, pa u njihovim okusima možete uživati još nekoliko dana nakon Božića. Dizane kolače, primjerice orahnjaču i makovnjaču možete natopiti alkoholnim napitkom, staviti na dno čaše te dodati omiljenu kremu. Ukrasite čokoladom i karamelom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba