NOVA GODINA, NOVE ODLUKE: Američka udruga za srce dala je nove važne smjernice za prehranu

Evo što treba jesti, a što izbjegavati

Objavljeno: 01.01.2022. zagorjeinternational

Nakon 15 godina, Američka udruga za srce (AHA) dopunila je smjernice za prehranu koje su vrlo važne ako pogledamo podatke koji govore da su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrti u svijetu. Prevencija je stoga ključ, a dobra prehrana pravi put.

Prvo je važno postići i održavati zdravu tjelesnu težinu. Pretili ljudi mogu uvelike utjecati na svoje zdravlje ako promjene prehranu i izgube višak kilograma, ali je prehranu važno prilagoditi uz savjet liječnika koji će utvrditi koja je tjelesna masa dobra za vas, piše Večernji.hr.

Raznolike namirnice

Iako ovo slušamo oduvijek, nije zgorega ponoviti da trebamo jesti što više raznolikog voća i povrća jer voće i povrće, kao i žitarice, u sebi sadrže mnogo vlakana koja su bitna za probavu i kontrolu kolesterola.

Također, važno je odabrati zdrave proteine. Predlaže se da se konzumiraju proteini iz bilja umjesto iz procesuiranog mesa, a “AHA“ također savjetuje redovitu konzumaciju ribe i morskih plodova. Preporučuje se i konzumiranje mliječnih proizvoda koji imaju malo masnoća ili ništa, a može se jesti i meso poput piletine ili puretine, ali ne prečesto.

Preporučuje se i korištenje biljnih ulja poput maslinovog, ali ne i ona tropska poput kokosovog ili palminog ulja. Namirnice koje sadrže tropska ulja često su u drugim ambalažama i nalaze se u procesuiranoj hrani, a na ambalaži se navode kao trans masnoće. Ako ih u proizvodu ima 0,5 grama, ona se čak niti ne moraju navesti.

Isto tako, koristan savjet je da se jede što manje procesuirane hrane. “AHA“ savjetuje da, kad god ste u mogućnosti birati, odaberete svježu namirnicu ili onu manje procesuiranu, ako već nije u potpunosti svježa. Treba pripaziti i na stvari poput kolača s malo masnoća ili popularne “zdrave“ rižine kekse. To su procesuirane namirnice i sadrže ugljikohidrate, a oni mogu povisiti kolesterol.

Izbjegavati alkohol

Potrebno je smanjiti i unos napitaka poput gaziranih sokova, koji imaju jako puno dodanog šećera te ih zamijeniti prirodnim sokovima koji sadrže prirodne šećere, a bilo bi dobro i pripremati i kupovati namirnice koje imaju mali udio soli, odnosno izbjegavati previše soli. Pritom se ne misli na sol za dosoljavanje hrane koja se nalazi u posudici na stolu, već na sol koja je već u samoj namirnici.

I posljednje, ali ne i manje važno, potrebno je smanjiti unos alkohola u organizam na minimum. Dugo se smatralo da je manja količina alkohola dobra, međutim, nova istraživanja govore da alkohol ima negativan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje i stoga bi ga trebalo izbjegavati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba