POVIJESNI DAN ZA SJEVER HRVATSKE: Osmero ministara s petoricom župana u Varaždinu potpisalo 15,2 milijarde kuna vrijedan Razvojni sporazum

PLENKOVIĆ: Ovo je za razvojno desetljeće Sjevera, ali i cijele RH. Očekujem da se kroz par godina ovdje osjeti poboljšanje kvalitete života”

Objavljeno: 27.12.2021. zagorjeinternational

Veliki dan za sve stanovnike sjevera Hrvatske – u Varaždinu je osmero ministara – Oleg Butković, Darko Horvat, Vili Beroš, Marija Vučković, Nina Obuljen Koržinek, Nikolina Brnjac te ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak, na inicijativu Varaždinske, Međimurske, Krapinsko – zagorske, Bjelovarsko – bilogorske i Koprivničko – križevačke županije, s petoricom župana – Anđelkom Stričakom, Matijom Posavcem, Željkom Kolarom, Markom Marušićem i Darkom Korenom, potpisao 15,2 milijarde kuna vrijedan Razvojni sporazum za sjever Hrvatske. U sporazumu je nabrojeno ukupno 38 velikih projekata, za čiju je samo projektno – tehničku dokumentaciju predviđeno više od 65 milijuna kuna. 

Korištenje sredstava

Potpisivanju je prisustvovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

– Radi se o Sporazumu za razvojno desetljeće sjevera Hrvatske, ali i za cijelu Hrvatsku, sagledali smo sve što je bitno za ovu regiju. Smisao ovoga je pridonositi gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života naših građana diljem Hrvatske. Korištenje nacionalnih te EU sredstava, ali i sredstava javnih poduzeća, bit će prioritet u sljedećem razdoblju pa tako očekujem da se kroz par godina osjeti to poboljšanje kvalitete života – rekao je Plenković, na kojeg se nadovezala ministrica Tramišak, rekavši da su jasno definirani strateški kapitalni projekti na koje će se utrošiti tih 15,2 milijarde kuna.

– U proteklim mjesecima intenzivne suradnje smo sa županima identificirali da su to projekti dominantno u segmentu prometa i mobilnosti, ali i regionalne obrazovne infrastrukture, zdravstvene infrastrukture, zatim obnove kulturne baštine, u svrhu razvoja održivog turizma, ali i svi drugi gospodarski projekti koji će zasigurno promijeniti kvalitetu života sjevera Hrvatske – rekla je ministrica.

Domaćin ovog povijesnog događaja, župan Anđelko Stričak istaknuo je veliko zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma te je pritom zahvalio Vladi RH, istaknuvši da nikada u povijesti nije bilo ovolike podrške ulaganjima u Varaždinsku županiju i sjever Hrvatske.

Još 100 milijuna eura

– Sve to će donijeti dosad najveći iskorak u podizanju kvalitete života naših sugrađana. Valja istaknuti i da je 100 milijuna eura predviđeno za gospodarstvo sjevera Hrvatske i Planom za industrijsku tranziciju – rekao je Stričak.

– Za Međimursku županiju to u konačnici znači bolju zdravstvenu skrb, bolje obrazovanje i bolju prometnu povezanost, jer smo vodili računa o prioritetima. Prijavili smo projekte poput nastavka energetske obnove zgrada županijske bolnice, odjela neurologije i pedijatrije koje želimo potpuno renovirati. Puno smo uložili u zdravstvenu skrb, a nastavljamo i dalje. Planiramo otvoriti i centar palijativne skrbi. Što se tiče obrazovanja, imamo projekt izgradnje Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu i izgradnje nove Osnovne škole u Nedelišću. Što se pak tiče prometne infrastrukture, tu je izgradnja brze ceste Čakovec – Varaždin kao spoj dvaju gradova koji su sjedišta županije, a isto tako to predstavlja i rasterećenje državnih prometnica na području Međimurja. Također, nastavljamo s daljnjim ulaganjem u kulturu, turizam i sve ono što je vezano za gospodarstvo u centru znanja kroz znanstveno – istraživačke centre, obnovu infrastrukture i uređenje poslovnog parka za privlačenje investicija. Prema tome, išli smo u sve spektre društvenog života, kako bi po završetku svih tih projekata doista imali vidljive rezultate i tako podigli i razvijenost i Međimurske županije u odnosu na druge regije Europske unije – istaknuo je međimurski župan Posavec.

Njegov kolega iz Zagorja, župan Željko Kolar, također je istaknuo zadovoljstvo što je Vlada RH prihvatila inicijativu za sporazum te je dodao da se nada da će svi zajedno biti mnogo brži u provedbi, nego što su bili u dogovorima.

– Pred nama je ogroman izazov, ovo je vjerojatno prilika generacije, no moramo sve još malo iskristalizirati i stvoriti dobar temelj kako bismo mogli krenuti u realizaciju – zaključio je Kolar.

Početak novog puta

Koprivničko – križevački župan Darko Koren pak je dodao:

– Na dokumentu koji je danas potpisan, radili smo gotovo tri godine. Ono što treba jasno reći javnosti, to nije jedna kasa iz koje će se sredstva uzeti prema našim željama ili potrebama, nego je to početak jednog mukotrpnog puta da bi se svi ti projekti vrijedni 15,2 milijarde kuna u sljedećih deset godina realizirali na području sjevera Hrvatske. Ono što smo mi kao Županija prijavili, a otprilike je tri milijarde kuna po svakoj Županiji, prije svega su projekti od našeg interesa. Radimo zapravo na pripremi projekata revitalizacije Dvorca Inke u Rasinji, izgradnje nove zgrade Srednje škole u Koprivnici, Regionalnog centra za palijativu u našoj županijskoj bolnici, intermodalnog koncepta prijevoza u Križevcima i jednih toplica u općini Kloštar Podravski. Najveći dio tog iznosa od preko tri milijarde kuna otpada na nastavak gradnje brze ceste od Vojakovačkog Kloštra do mađarske granice. U tom kompletu je i iznos od 12 milijuna kuna za projektiranje naših sedam kapitalnih investicija u sljedećem razdoblju – kazao je Koren te zaključio:

– Ovaj današnji događaj nije kraj puta, već naprotiv, to je početak jednog novog puta, razdoblje, ciklusa koji će od nas zahtijevati jedan angažman, ali isto tako daje nam garanciju da će se ovaj prostor sjeverozapadne Hrvatske promijeniti i doseći razinu razvijenost kakvoj svi zajedno težimo. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba