Prosinac je mjesec dobrih djela - uključite se i vi! U Krapinskim Toplicama i Pregradi do subote se prikupljanju dječje igračke

MIRTA KUŠTAN: Želimo uljepšati Božić djeci s potresom pogođenih područja

Objavljeno: 15.12.2021. Valentina Cigula

Prosinac je mjesec koji u nama budi asocijacije na zajedništvo, obitelj, prijateljstvo, sreću, Božić, kolače, smijeh, ali i dobra djela. Ona ne bi smjela izostati nijednog dana u godini, no prosinac je ipak mjesec koji iz nas uvijek nekako uspije izvući ono najbolje.
Mjesec je to u kojem nas dobra djela obogaćuju, a Zagorcima i Zagorkama se upravo ovog tjedna pruža prilika da učine nešto lijepo, i to za one koji su inače najranjiviji, najosjetljiviji, ali i najosjećajniji i najiskreniji.
Naime, u tijeku je humanitarna akcija “Budi i ti djed Mraz: Skupimo igračke nove za mirnije snove“, kojoj je cilj vratiti osmijeh na dječja lica. Na nekoliko lokacija u Krapinskim Toplicama i Pregradi sve do subote građani mogu donijeti nove igračke i tako se uključiti u jedan humani čin koji će djeci iz potresom pogođenih područja, Petrinje, Siska i Gline, uljepšati ovo blagdansko vrijeme.
Voditelji ove hvalevrijedne akcije su Mirta Kuštan i Marko Lončar, a detalje akcije ispričala nam je Mirta.
– Akciju organizira Rotaract klub Zagreb Gradec u suradnji s Agencijom Hearth te Gradom Pregrada i Općinom Krapinske Toplice. Dakle, skupljaju se nove igračke za djecu s potresom pogođenih područja kako bi im se uljepšao Božić, a uz to opremit će se i dvije igraonice na području Siska i Petrinje. Projekt “Happycentar” postoji već godinu dana, tako da se igračke pripremaju već duže vrijeme – rekla je Mirta, koja je pojasnila i kako se građani mogu uključiti.
– U Krapinskim Toplicama građani igračke mogu donijeti u “Kavanicu“. Ostatak igrački prikuplja se u vrtiću, Osnovnoj školi i Centru za odgoj i obrazovanje. Tamo igračke mogu donijeti roditelji i djeca koja su polaznici tih ustanova. U Pregradi, igračke će se prikupljati u Gradskoj knjižnici. Građani u vrijeme radnog vremena mogu donijeti igračke i predati ih, a mi ćemo ih onda dalje odnijeti na pakiranje – pojasnila je Mirta.
Svi koji žele, mogu donijeti raznovrsne igračke, od društvenih igra, karti, primjerice “Magarac“, “Crni Petar“, “Uno“, svih vrsta lutki, lopti, automobila i drugih vozila, kocki za slaganje do pribora za crtanje i slikanje, masa za oblikovanja poput plastelina te dječjih knjiga i slikovnica. Igračke koje nije poželjno donositi, su video i računalne igre te oružje.

Sve dobne skupine

Mirta je otkrila da očekuje veliki odaziv jer se akcija provodi i na području grada Zagreba, gdje surađuju s prodavaonicom “Carta Magica”.
– Podržali su nas i Medicinski fakultet, City Centar West, Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment, Studentski centar, tako da stvarno se očekuje veliki odaziv i jako puno igračaka koje će razveseliti najmanje. Posebno sam sretna što se u akciju uključilo jako puno raznih ‘handmade’ hrvatskih proizvođača koji proizvode drvene, pletene, heklane i razne druge igračke, tako da će se skupiti igračke za sve dobne skupine, od najmanjih do onih malo većih – pojasnila je Mirta, kojoj ovo nije prva humanitarna akcija koju provodi.
– Prije godinu dana smo radili i dovršili jednu akciju za Centar za odgoj i obrazovanje, gdje smo opremili sobu za ranu intervenciju. Uz to, u Rotaract klubu Zagreb Gradec radimo na puno malih projekata i to me uistinu veseli jer to radim u svoje slobodno vrijeme, ali upravo to znači najviše – kazala je Mirta.
Uputila je i poziv svim Zagorcima i Zagorkama da se uključe u ovu hvalevrijednu akciju.
– Izrazito mi je drago da se uključila i moja Općina, kao i osnovna škola, vrtić, “Kavanica” te Centar za odgoj i obrazovanje, tako da ovim putem pozivam sve ljude dobrih srca da podrže ovu akciju – poručila je Mirta.
Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković istaknula je zadovoljstvo što Općina ima prilike sudjelovati u akciji.
– Priliku  za sudjelovanje dobili smo zahvaljujući našoj Topličanki Mirti koja je, osim što je lijepa i pametna, osoba izrazito velikog srca, koja uvijek pomaže i vrlo rado se uključuje u humanitarne akcije. Uvijek se jako dobro osjećam i velika mi je čast biti dijelom jedne ovakve humanitarne akcije, osobito kada se radi o djeci. I sama sam jako empatična i vjerujem da nas sve pogađa, pogotovo u ovo blagdansko vrijeme, da postoje djeca koja možda nemaju ono osnovno što bi trebala imati. Pozivam sve ljude dobre volje da se priključe, da doniraju igračke i razvesele neko dijete za Božić – kazala je načelnica.

Veliki odaziv

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj također je istaknuo da mu je drago što će se igračke za djecu skupljati i u Gradskoj knjižnici Pregrada te da su žitelji Pregrade uvijek senzibilizirani za takve stvari.
– Očekujem dobar odaziv jer uvijek je svaka akcija ovakvog tipa imala dobar odaziv kod građana, tako da ne sumnjam da će tako biti i s ovom. U subotu imamo Božićni sajam, pa da će i to zasigurno biti prilika da građani dodatno podrže ovu akciju. Pozivam sve građane Pregrade i susjednih općina da dođu u našu gradsku knjižnicu do 18. prosinca i tamo ostave svoj jedan skroman prilog i na taj način podrže ovu hvalevrijednu akciju – poručio je Vešligaj.

Detaljan popis igrački koje se mogu donijeti, dostupan je na poveznici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba