Prva EU zemlja koja će dopustiti uzgoj i posjedovanje marihuane za vlastite potrebe

Od ovog vikenda na Malti će se moći legalno pušiti trava

Objavljeno: 14.12.2021. zagorjeinternational

Na Malti će od ovog tjedna postati legalno uzgajati i posjedovati marihuanu za vlastite potrebe. Bit će to prva zemlja u Europskoj uniji u kojoj je to omogućeno. Svi stanovnici stariji od 18 godina tako će kod kuće moći imati do četiri biljke, posjedovati do sedam grama kanabisa ili pak 50 grama osušenog proizvoda, piše Telegram.hr.

Malteški parlament bi odluku o legalizaciji trebao donijeti tijekom današnjeg dana, a nakon toga će predsjednik potpisati zakon. Owen Bonnicci, ministar zadužen za ovaj resor, najavio je da bi zakon trebao biti na snazi već do vikenda, a rekao je kako Vlada ovime ne želi poticati rekreativno uzimanje kanabisa te kako ne postoje dokazi da korištenje kanabisa vodi uzimanju jačih opijata.

Isto tako, neprofitnim klubovima kanabisa omogućit će se da ga uzgajaju za potrebe svog članstva, a broj članova klubova bit će limitiran na 500. Svaki će član moći dobiti do sedam grama kanabisa dnevno, odnosno, do 50 grama mjesečno. Također, svaki će član moći dobiti do 20 sjemenki mjesečno. Klubovi se neće smjeti nalaziti u krugu od 250 metara od škola te klubova ili centara za mlade.

Ministar Bonnicci rekao je i kako nije stavljeno ograničenje na jačinu kanabisa, odnosno razinu THC-a, jer bi se tako stvorilo novo crno tržište. Također, dodao je da mu je drago što će Malta biti prva zemlja koja će kanabis na taj način uvrstiti u zakon, ali isti taj zakon će ipak propisivati i neke kazne. Primjerice, posjedovanje 28 grama kanabisa kažnjavat će se s 50 do 100 eura bez upisivanja u kazneni dosje, a oni koji nemaju navršenih 18 godina, a ulovljeni su da posjeduju kanabis, izlazit će pred posebnu komisiju. Također, pojedinci koji će kanabis konzumirati pred djecom, kažnjavat će se s 300 do 500 eura.  

Velike promjene po pitanju legalizacije kanabisa očekuju se širom Europske unije 2022. godine, a Njemačka je već najavila da planira uspostavu zakonski reguliranog tržišta. Slično najavljuju i Švicarska, Luksemburg i Nizozemska, a u Italiji se planira referendum.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba