U Radoboju otvorena izložba "Rudnik koji život znači - skrivena rudarska baština Zagorja“

“Ostaci rudarske infrastrukture predstavljaju veliki potencijal – trebalo bi ih obnoviti i staviti u funkciju kulture i turizma”

Objavljeno: 08.12.2021. zagorjeinternational

U radobojskoj Hiži vinove loze u petak je otvorena izložba “Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja.“
Izložba je pripremljena u koautorstvu Muzeja grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina” i Muzeja Radboa te je otvorena uoči spomendana sv. Barbare, zaštitnice rudara. Posvećena je rudnicima ugljena u Pregradi i Radoboju te sumporokopu u Radoboju, koji baštine bogatu povijest i tradiciju rudarstva koja je obilježila cijelo Hrvatsko zagorje.
Izložba je prvi puta otvorena 22. rujna, na manifestaciji “Branje grojzdja” u Pregradi, a sada je uslijedio nastavak ove međumuzejske suradnje.
Prigodni program otvorenja održan je ispred Muzeja Radboa, a otvorenju su nazočili načelnik Radoboja Anđelko Topolovec, u ime Grada Pregrade Marija Marjanović, pročelnica gradskog Upravnog odjela, Vanja Potočki, predsjednica radobojskog Općinskog vijeća, Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Stjepan Sirovec, ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije te vijećnice i vijećnici Općine Radoboj.
Ravnateljica Muzeja Radboa Ivana Hazulin Pospiš u uvodnom je obraćanju predstavila povijest rudarstva u Radoboju i izložbu kojom se prikazuje dio bogate povijesti rudarenja na području Pregrade i Radoboja. Istaknula je da izložba predstavlja jedinstvenu međumuzejsku suradnju koja je također povezana rudarskim zbirkama i tradicijom rudarstva. Ravnateljica je skrenula pozornost i na potencijal koji predstavljaju ostaci nekadašnje rudarske infrastrukture, koje bi trebalo zaštititi, obnoviti i staviti u funkciju kulture i turizma. Otkrila je da izložbu čine dokumenti vezani uz Ugljenokop Pregrada, rudarske svjetiljke, rudarske zaštitne kacige i drugi predmeti iz rudarskih obitelji, ali i uzorci ugljena, uzorci sumpora, pa čak i jedan diplomski rad te jedna umjetnička slika. Osim muzejske građe predstavljene u originalima, tu je i niz reprodukcija fotografija, nacrta i zemljovida vezanih uz rudnike u Pregradi i Radoboju. Izložba “Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja” popraćena je i katalogom.
Izložbu je, uz predstavljanje rudarske zbirke Muzeja grada Pregrade, otvorio Davor Špoljar, ravnatelj muzeja i koautor izložbe i popratnog kataloga, istaknuvši pritom da sjećanje na rudnik živi i dalje, kroz organizaciju različitih događanja kojima se nastoji sačuvati uspomena na rudnike, uz želju da se prostor nekadašnjeg Ugljenokopa Pregrada proglasi zaštićenim kulturnim dobrom i da se dio rudarske infrastrukture revitalizira i uredi za posjetitelje.
Izložba, koju podupiru Ministarstvo kulture i medija, Grad Pregrada i Općina Radoboj, može se razgledati u radno vrijeme Muzeja Radboa, do 3. veljače 2022.

Tom je prilikom Vanja Potočki, predsjednica Općinskog vijeća Radoboja, ravnateljici Muzeja Radboa uručila dodijeljenu nagradu “Simply the Best”, koju je Muzej osvojio za kvalitetu i kreativnost prezentacije zavičajnih znamenitosti predstavljenih interaktivnim multimedijskim sadržajem, a koju dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija i časopis “Way to Croatia”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba