POTPISAN UGOVOR S IZVOĐAČIMA RADOVA: Počinje preko 39 mil. kuna vrijedna energetska obnova Županijske bolnice Čakovec

“Očekuje se ušteda energije za grijanje oko 60 posto, a ŽBČ će ovime postati jedna od najmodernijih županijskih bolnica”

Objavljeno: 08.12.2021. zagorjeinternational

Međimurski župan Matija Posavec u utorak je s izvođačima radova potpisao ugovor o izvedbi energetske obnove zgrade Županijske bolnice Čakovec, čime će se standard zdravstvene usluge za Međimurke i Međimurce podići na još višu razinu.

– Zadovoljstvo mi je staviti potpis na ugovor kojim ćemo našim građanima, pacijentima i svim korisnicima Županijske bolnice Čakovec omogućiti bolje uvjete boravka. Ulaganje u zdravstvo prioritet je Međimurske županije, što potvrđuju provedeni projekti posljednjih nekoliko godina, a završetkom energetske obnove bolnice, zaokružit ćemo veliki investicijski ciklus ulaganja u zdravstvene ustanove koje su okupljene u jednom dvorištu, kako bi građanima zdravstvena usluga bila što dostupnija – istaknuo je Posavec.
Što se tiče ulaganja u zdravstvo, u Međimurskoj je županiji izgrađena nova, moderna zgrada Doma zdravlja Čakovec, proširena je radiološka dijagnostika, nabavljen je uređaj za magnetsku rezonancu, obnovljene su ambulante, odjeli interne i neonatologije, nabavljena su nova vozila i vrijedna oprema za primarnu i sekundarnu zaštitu, a u tijeku je rekonstrukcija Odjela abdominalne kirurgije i pristupnog puta bolnici.

– Sva spomenuta ulaganja imaju jedan primarni cilj, a to je pružanje najmodernije zdravstvene skrbi u pogledu infrastrukture i opreme – kazao je župan Posavec te pritom zahvalio svim stručnim službama koje sudjeluju u realizaciji projekta, posebice pročelnici Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Međimurske županije Aniti Strniščak, koja je, kako je rekao, sudjelovala na kompleksnoj provedbi postupka javne nabave, kao i djelatnicima Međimurske energetske agencije na čelu s direktorom Alenom Višnjićem.
Zamjenik ravnatelja Županijske bolnice Čakovec dr. Miroslav Horvat pojasnio je da će energetskom obnovom bolnice biti obuhvaćene četiri zgrade i to paviljon 1, zgrada opskrbno – servisnog centra, spojni hodnik i paviljon 2. Ukupna građevinska (bruto) površina kompleksa zgrada iznosi 20.263 četvorna metra.

– Želimo stvoriti što ugodnije uvjete boravka za naše pacijente, ali i što bolje uvjete rada za naše djelatnike. Završetkom radova, sve bolničke zgrade bit će pod jednim krovom, čime ćemo biti funkcionalniji, energetski učinkovitiji i ekološki prihvatljiviji, a svaki ušteđeni novac u tom segmentu, moći će se usmjeriti u nabavu nove opreme i edukacije – naglasio je dr. Horvat.
Ukupna vrijednost projekta je 39.679.641 kunu, od čega je najveći dio financiran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” Dio sredstava osigurat će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dok će Međimurska županija u provedbu projekta uložiti oko 18 milijuna kuna vlastitih sredstava.

– Upravno vijeće ŽBČ-a prati zahtjeve struke i djelatnika te podržava svaki projekt koji je na korist pacijenata i zaposlenika, a ovaj veliki projekt donijet će puno dobrobiti svim građanima Međimurja – poručila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije i predsjednica Upravnog vijeća ŽBČ-a Sonja Tošić-Grlač.
Župan Posavec ugovore o izvedbi radova potpisao je s direktorom tvrtke Jukić-Dam d.o.o. Danijelom Jukićem i s predstavnicom zajednice ponuditelja ZEM nadzor d.o.o Elom Mihovilović Brkić.

– Svoje bogato iskustvo s energetskim obnovama zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske, potvrdit ćemo ovim projektom, za koji vjerujemo da će biti uspješan te ćemo ga nastojati odraditi u što kraćem roku – kazao je direktor Jukić.
Energetska obnova Županijske bolnice Čakovec obuhvatit će radove na vanjskoj ovojnici, krovištu, stropovima, izvršit će se toplinska izolacija vanjskih zidova, automatizacija sustava za grijanje i hlađenje te se predviđa ušteda energije za grijanje oko 60 posto, a Županijska bolnica Čakovec time će postati jedna od najmodernijih županijskih bolnica, istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba