GODINA DANA RADA DOMA ZA ŽRTVE NASILJA U OBITELJI NA PODRUČJU KZŽ: Do sada je ondje boravilo 11 žena i 10 djece

BESPLATAN SMJEŠTAJ I HRANA ZA KORISNIKE: “Skupite snage i hrabrosti za prvi korak prema životu bez nasilja, kakvog zaslužujete vi i vaša djeca”

Objavljeno: 08.12.2021. zagorjeinternational

Prije godinu dana, točnije, 7. prosinca 2020. godine, na području Krapinsko – zagorske županije, na nepoznatoj lokaciji, s radom je počeo Dom za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak”.

Kako kažu iz Županije, u proteklih godinu dana rada naglasak je stavljen na informiranje institucija koje pružaju podršku žrtvama obiteljskog nasilja, ali i stanovnika Krapinsko – zagorske županije o postojanju ustanove u kojoj žrtve nasilja u obitelji mogu potražiti sigurnost i dobiti potrebnu psihološku i socijalnu podršku za nastavak svog života bez nasilja. Osnivač Doma je Županija, koja ujedno i financira troškove doma. Dom je ostvario uspješnu suradnju s centrima socijalne skrbi, policijom, zdravstvenim ustanovama, odgojno – obrazovnim ustanovama i jedinicama lokalne samouprave na području KZŽ te SOS telefonom i savjetovalištem za žene žrtve nasilja KZŽ. Veliku podršku njegovu radu svojim iskustvima pružili su i Dom “Duga” Zagreb, Dom za žrtve obiteljskog nasilja ”Utočište Sv. Nikola” i Dom za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” Čakovec.

Usluga smještaja besplatna je za korisnike, uz osigurane prehrambene i higijenske potrebe, čime se dodatno pruža podrška žrtvama nasilja, a koje se često nalaze u nepovoljnom ekonomskom položaju.

O korisnicima brinu stručne radnice – socijalna radnica i psihologinja. Stručni rad djelatnica provodi se individualno i grupno, a obuhvaća osnaživanje žrtava obiteljskog nasilja i pomoć pri donošenju odluka o budućnosti, pomoć u ostvarivanju prava (npr. besplatnu pravnu pomoć, prava iz sustava socijalne skrb i drugih institucija). Savjetodavni rad provodi se u svim aspektima funkcioniranja.

Osim toga, korisnici sudjeluju u svakodnevnim životnim aktivnostima, što uključuje samostalnu pripremu obroka, održavanje osobne higijene, higijene prostora i okoliša dma. Korisnici s djecom obavezni su izvršavati svoje roditeljske dužnosti vezane uz skrb, školovanje i odgoj djece. U svemu navedenom korisnicima podršku pružaju stručne radnice. Dio korisnica tijekom boravka u domu se zaposlio i na taj su se način osamostalile za novi početak u svome životu.

Dom može primiti osam osoba. Od početka rada, ondje je bilo smješteno ukupno 11 žena i 10 djece.

Iz Županije kažu kako dosadašnje iskustvo, nažalost, pokazuje da postojeći smještajni kapaciteti nisu dostatni, pa se u okviru projekta “Novi početak”, ukupne vrijednosti 11,6 milijuna kuna, čiji je nositelj Krapinsko-zagorska županija, a Dom “Novi početak” i Centar za socijalnu skrb Krapina sudjeluju kao partneri, radi na rekonstrukciji doma na novoj lokaciji, čime će se osigurati smještaj za veći broj korisnika (od 12 do 15).

– Povodom godišnjice rada Doma “Novi početak”, želimo vam snage i hrabrosti za prvi korak prema životu bez nasilja, kakvog zaslužujete vi i vaša djeca! – poručuju iz Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba