Ideja nastavnika uz financijsku potporu austrijske tvrtke rezultirala je jedinstvenim projektom na dobrobit učenika

U Srednjoj školi Konjščina uređen moderni elektro laboratorij

Objavljeno: 07.12.2021. Valentina Cigula

Strukovna Srednja škola Konjščina ima razloga za sreću, ali i ponos. Naime, ostvarenom uspješnom suradnjom s tvrtkom Schrack Technik, hvalevrijedna ideja koju su osmislili nastavnici elektrotehničkih predmeta, uspješno je provedena u djelo. Radi se izgradnji elektro laboratorija koji će služiti učenicima za vježbe iz područja elektrotehnike, prvenstveno tehničarima za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, ali i elektroinstalaterima te autoelektričarima. Tim povodom u utorak je u Srednjoj školi Konjščina održana i prigodna svečanost na kojoj je laboratorij predstavljen.
Kako je započela suradnja s tvrtkom Schrack Technik, otkrila je ravnateljica Srednje škole Konjščina Milojka Rataić.

– Ideju smo prezentirali direktoru tvrtke Josipu Zdenkoviću, ona mu se svidjela te smo jednostavno krenuli u suradnju, koja traje od kraja 2019. godine. Tvrtka Schrack je nama donirala sredstva, a mi smo uredili laboratorij koji je završen ove godine preko ljeta. Učenici i nastavnici su svoje slobodne vrijeme preko ljeta potrošili da bi napravili taj laboratorij. On je sada u potpunosti završen i služi svojoj svrsi. Učenici već uče i vježbaju – kazala je Rataić, dodavši da je vrijednost projekta ogromna.

– Mislim da je to jedna zaista lijepa i vrijedna suradnja gospodarstva i obrazovanja. Mislim da na razini Hrvatske, pa i šire, nešto takvo nije ostvareno. Vrijednost je velika, preko pola milijuna kuna. Da smo sami kao škola išli nabavljati svu opremu, vjerujte da bi iznos došao i do milijun kuna, možda nešto malo manje. Svojim smo radom uštedjeli stotine tisuća kuna – pojasnila je ravnateljica.
Na izgradnji laboratorija radili su nastavnici Milan Havojić, Mario Varga, Dalibor i Ivana Smetiško te učenici Kruno Habljak, Danijel Jakuš i Franjo Kranjec.

Kruno kaže kako se nada da će laboratorij dugo služiti kako njima, tako i budućim generacijama, te da mu je drago što je sudjelovao u njegovoj izgradnji, a na predstavljanju projekta bio je i direktor hrvatske podružnice tvrtke Schrack Technik iz Austrije, Josip Zdenković.

Financijska snaga

– Ovdje smo već 27 godina, a do ove suradnje je došlo našim nastojanjem da ne ide sav novac kao dobit u našu matičnu tvrtku u Austriji, već da određeni dio ostane u društveno odgovornom projektu u Hrvatskoj. Dobili smo punu podršku naše uprave da pronađemo škole kojima je to potrebno, tako da smo samo odrađivali našu misiju. Ja sam se sjetio s kime sam studirao, bio je to Milan Havoić, profesor iz ove škole. Čuli smo se, došao sam jedan dan u školu, upoznao se s ostalim profesorima i pogledao što sve imaju, što trebaju i razmislili smo svi zajedno kako bismo mogli najbolje pomoći. Oni imaju vrijeme, a mi malu financijsku snagu koja im je potrebna i to je bilo dovoljno da se brzo dogovorimo. Projekt je trajao gotovo dvije godine – prve godine realizirali smo staklene stijene, a druge godine električnu opremu koja je bila potrebna. Škola je rješavala svu papirologiju i ostalo što je trebalo i podršku smo im dali s punim povjerenjem. Suradnju ćemo sigurno nastaviti, gledat ćemo što će im biti sljedeće bitno – istaknuo je Zdenković.

O značaju koji ovaj projekt ima za cijelu općinu, govorila je načelnica Anita Krok.

– Sve što se događa u Srednjoj školi Konjščina, ima veliki značaj za općinu. Obrazovanje je uvijek bilo bitno u Konjščini jer iz Konjščine su izašli mnogobrojni kadrovi. Naša škola posljednjih godina došla je na razinu jedne od najuspješnijih škola ne samo u Krapinsko – zagorskoj županiji, nego i šire – istaknula je Krok, pa nastavila o suradnji Općine i škole.

– Drago mi je što se napokon realizira suradnja između Srednje škole i Općine Konjščina. Zajedno smo u kombinaciji s Krapinsko – zagorskom županijom u potrazi za zemljištem za poligon koji srednja škola treba. Što se tiče ovih projekata, moram pohvaliti našu ravnateljicu i sve njezine suradnike i suradnice koji se rukama i nogama bore da bilo kakav projekt dovedu u školu, a time dovode projekt i u općinu. Vrlo pohvalno je da Srednja škola razvija suradnju i s poslodavcima i tome trebamo težiti. Uvijek kad sam s nekim poslodavcima, pozivam ih da se jave gospođi ravnateljici, ukoliko imaju potrebe za određenim kadrom. Općina Konjščina školuje deficitaran kadar, posebice u metalskoj struci. Definitivno, povezivanje poslodavaca i naše srednje škole u našem je interesu jer jačamo samu proizvodnju, učinkovitost općine, a samim time i život u Konjščini – zaključila je načelnica.

Ulaganje u djecu

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec prisjetila je kako joj je još 2019. godine ravnateljica škole iznijela ideju o ovom laboratoriju.

– Slušala sam s nekakvom zadrškom, odnosno s čuđenjem da je to ustvari uopće moguće, da netko uloži u laboratorij, odnosno, tada još ne u laboratorij, već u opremanje. Drago mi je jer je ulaganje u obrazovanje i u naše mlade ljude, razmišljanje da oni ostanu ovdje na području županije i Republike Hrvatske i da se mogu ovdje školovati, zaposliti, povezati obrazovanje te gospodarsku aktivnost, nešto nemjerljivo, tako da se i mi trudimo ulagati u obrazovanje, što u ovaj vanjski dio, što u neke nadstandarde za postizanje što boljih uvjeta za izvođenje odgojno – obrazovnog procesa. Ova ideja s poduzetništvom uvelike bi nam olakšala sve ono što bismo morali na školama napraviti, isfinancirati da to bude na jednom boljem nivou za naše učenike – kazala je Smičić Slovenec, pa zaključila:

– Ulaganje u djecu i sve što se njih tiče, je ulaganje u našu budućnost i to moramo tako gledati, a vjerujem da je ovo jedan dobar put ka tome, a vi svi ovdje, bilo učenici, bilo profesori, želim da ovaj laboratorij i sve ostale možda neke buduće ideje, dobro iskoristite u nastavi, a da njima to bude što bolji poticaj i motivacija za daljnji rad – rekla je Smičić Slovenec.
Pročelnica je u ime Krapinsko – zagorske županije uručila zahvalnicu direktoru tvrtke Schrack Technik Josipu Zdenkoviću za veliki doprinos i ulaganje u bolju budućnost i što kvalitetnije obrazovanje učenika. Srednja škola Konjščina također mu je uručila zahvalnicu za suradnju i doprinos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba