U Švicarskoj će se od iduće godine legalno moći koristiti 3D printane kapsule za eutanaziju

Kapsula se postavi na željeno mjesto, aktivira se i osoba kroz 30-ak sekundi premine

Objavljeno: 07.12.2021. zagorjeinternational

“Sarco“, 3D printane kapsule za eutanaziju, u Švicarskoj su prošle pravna testiranja, što znači da se od sada mogu legalno koristiti, a početak korištenja mogao bi biti već iduće godine, prenosi Businessinsider.com.  

Kapsule su dizajnirane tako da se njihova unutrašnjost ispuni dušikom i na taj se način smanji udio kisika unutar kapsule, a sve to kako bi osoba što prije preminula. Na ovaj način, tvrde kreatori, kapsula omogućava mirnu smrt, a sam proces pokreće osoba koja namjerava umrijeti.  

Philip Nitschke, osnivač tvrtke “Exit International“, koja je razvila prototip “Sacro“ kapsule, opisao je kako izgleda proces umiranja u ovoj kapsuli.

– Pogodnost za osobu koja koristi “Sacro“ jest da ne mora dobiti nikakvu dozvolu, ne treba joj liječnik koji će joj dati injekciju u kojoj su teški lijekovi – rekao je.

Isto tako, kapsulu se može odnijeti na mjesto gdje osoba želi preminuti, a jednom kada je se aktivira, osoba kroz 30-ak sekundi polako premine.

Potpomognuto ubojstvo legalno je u Švicarskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Kanadi, Luksemburgu i Kolumbiji, ali svaka od zemalja ima svoja pravila i način provođenja. U Švicarskoj, gdje bi se“Sacro“ kapsula trebala početi primjenjivati već iduće godine, se za sada kao pomoć pri umiranju koristi tekući natrijev pentobarbital.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba