UZ DAN GRADA: Delegacija crnogorske Općine Pljevlja u posjetu je Krapini

GREGUROVIĆ: Ima stvari gdje smo mi ‘iskočili’ naprijed, ali i onih gdje je Općina Pljevlja ispred nas, poput odvodnje. GOLUBOVIĆ: Od Krapine zaista možemo mnogo toga naučiti na svom putu prema EU

Objavljeno: 07.12.2021. zagorjeinternational

Uz Dan grada Krapine, koji je svečano obilježen u ponedjeljak, organiziran je i posjet delegacije crnogorske Općine Pljevlja. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović je tako u prostorijama Grada danas održao sastanak s Igorom Golubovićem, predsjednikom Općine Pljevlja i njegovim suradnicima.
Podsjetimo, nedavno je u Crnoj Gori potpisan i Sporazum o suradnji između Krapine i Pljevlja.

– Grad Krapina ima nekoliko važnih događanja kroz godinu. Svakako bih spomenuo ‘sveti krapinski tjedan’, odnosno Tjedan kajkavske kulture, ali u svakom slučaju, najsvečaniji dan u godini je Dan našeg grada, dan našeg zaštitnika svetog Nikole biskupa. Jučer smo obilježili Dan grada i drago mi je što su nam se na obilježavanju pridružili naši prijatelji iz Crne Gore, iz Općine Pljevlja, s kojima smo se upoznali i počeli razvijati suradnju, razgovarati o primjerima dobre prakse, kako kod njih, tako i kod nas te razmjenjivati iskustva. Vjerujem da je to prvi korak do konačnog formaliziranja te suradnje, stoga mi je posebno zadovoljstvo što je i danas ovdje predsjednik Općine Pljevlja Igor Golubović sa svojim suradnicima. Hvala im što su došli u Krapinu i što su bili naši gosti na obilježavanju Dana grada i samim time uveličali ovaj važan dan za Krapinu – rekao je Gregurović, pa dodao da ovo nije njihov prvi međusobni posjet.
Tijekom ljeta, krapinska je delegacija bila u posjetu Crnoj Gori, a prije dva tjedna i na Danu Općine Pljevlja, dok su Crnogorci također već posjetili Krapinu početkom ljeta.
Gregurović je otkrio i na kojim područjima vidi suradnju između dvije jedinice lokalne samouprave.

Otvoren muzej

– Ima određenih stvari gdje smo mi možda ‘iskočili’ naprijed, ali isto tako ima određenih stvari i projekata gdje je Općina Pljevlja ispred nas. Meni veoma zanimljiv projekt koji smo vidjeli kod njih, jest sustav odvodnje, a koji mi tek pripremamo za realizaciju. Čuli smo njihova iskustva, možda određene probleme koji su se kod njih pojavili, tako da takve su stvari u svakom slučaju korisne i za jednu i za drugu stranu. Također, kad smo bili na Danu općine Pljevlja, otvoren je jedan prekrasan Muzej “Putevima Homo sapiensa“. Mi imamo Muzej krapinskog neandertalca, a s nama je danas i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, gospodin Jurica Sabol, tako da i na tom dijelu sigurno možemo razmjenjivati iskustva, a vjerujem da ćemo u budućnosti i na drugim stvarima moći surađivati – istaknuo je Gregurović.
Golubović je izrazio zadovoljstvo posjetom Krapini.

– Zadovoljstvo je ovih dana biti u Krapini, prije svega zato što ovdje osjećamo da smo u društvu prijatelja i da to prijateljstvo gradimo na ovaj način, posjetima, razgovorima i razmjenama iskustva. Koristim ovu priliku da još jednom gradonačelniku, svim zaposlenicima i građanima čestitam Dan grada i da im poželim dobro zdravlje uz nadolazeće božićne i novogodišnje praznike. Općina Pljevlja nalazi se na sjeveru Crne Gore i na tom crnogorskom putu prema Europskoj uniji, traži prijatelje iz Europe, koji imaju iskustva na raznim poljima. Već smo otvorili komunikaciju na raznim poljima, danas smo imali priliku upoznati se sa sustavnom javne uprave ovdje kod vas, gdje smo uvidjeli dosta sličnosti, ali i dosta prostora za unaprjeđenje našeg grada, što ćemo zasigurno u nadolazećem periodu nastojati prilagoditi nekim našim potrebama. Uz delegaciju općine Pljevlja, ovdje je danas i delegacija našeg muzeja, pa se i tu otvara mogućnost suradnje. Razgovarali smo i s odjelom za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu vezano uz socijalne programe koje ima Grad Krapina, a mi nemamo. Tako da, dosta je toga što možemo jedni s drugima podijeliti i naučiti međusobno jedni od drugih, naravno, mi više od vas, s obzirom na to da ste vi već prošli postupak za ulazak u Europsku uniju, ali najvažnije je da se razumijemo, da se osjećamo kao prijatelji i da kroz te dvije stvari gradimo buduću suradnju. Bitno je da se ta suradnja proširi na sve zaposlenike i sve javne ustanove u našim jedinicama lokalne samouprave te da se kroz te kanale ona razvija, prije svega kroz razumijevanje jedni drugih te kroz obostranu suradnju – istaknuo je Golubović, pa otkrio da Krapina nije jedina lokalna jedinica s kojom su uspostavili ovakav oblik suradnje.

Rudarsko mjesto

– Pljevlja je rudarsko mjesto, centar crnogorske energetike, pa je jedna vama, praktički susjedna općina, slovenska općina Velenje, nama bratska općina. S njima također imamo plodonosnu i kvalitetnu suradnju, dosta se družimo, dosta razmjenjujemo iskustva i namjeravamo zajednički prijavljivati projekte na natječaje jer Europa traži tu povezanost gradova iz zemalja koje idu prema Europi s gradovima koji su stekli takvo iskustvo u nedavnom periodu. Pritom je jako važno da ne postoji jezična barijera, dakle, da se jako dobro razumijemo i da možemo lako jedni drugi priopćiti što želimo i što osjećamo – zaključio je Golubović. (ab, vc, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba