Krapinsko - zagorska županija druga je u državi po ulaganju u školstvo

“Ulaganje u obrazovanje ne smije stati – za novu financijsku omotnicu pripremili smo projekte vrijedne preko 600 mil. kuna”

Objavljeno: 06.12.2021. zagorjeinternational

Prema posljednjem istraživanju koje je proveo portal Župan.hr, Krapinsko – zagorska županija je, uz Varaždinsku, u 2020. godini izdvojila najviše sredstava po stanovniku u resor školstva/obrazovanja, rekao je župan Željko Kolar na konferenciji za medije, čija je tema bilo ulaganje Krapinsko – zagorske županije u resor školstva/obrazovanja.
Kolar je tom prigodom podsjetio da su obrazovanje i zdravstvo prioritet još od početka njegova drugog mandata.

Centar kompetentnosti

– Nijedna godina nije bila da se za obrazovanje ne izdvaja između 46 do čak 50 posto. U trećem mandatu se nisu promijenili prioriteti i zbog toga smo za novu financijsku omotnicu, u obrazovanju pripremili projekata u vrijednosti preko 600 milijuna kuna. Njihova realizacija ne ovisi samo o Županiji. Prvi dio, da pripremimo dokumentaciju, riješimo imovinsko – pravne odnose, izvadimo građevinske dozvole, je napravljen. Čekamo poziv Ministarstva obrazovanja i znanosti, koji će biti objavljen krajem ožujka ili početkom travnja. Za čitavu Hrvatsku osigurano je ukupno dvije milijarde i 400 milijuna kuna, pa je teško je očekivati da ćemo mi kao županija, jedna od manjih u Hrvatskoj, uspjeti realizirati projekata za 600 milijuna kuna, no želimo poslati poruku da smo pripremili toliko projekata i da ćemo prijaviti apsolutno sve projekte koji će zadovoljiti uvjete natječaja i nadamo se, naravno, maksimalnom rezultatu. Ulaganje u obrazovanje nikada ne smije stati – rekao je Kolar i podsjetio da iduće godine počinje provedba najvećeg projekta u obrazovanju, Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, a koji će vrlo vjerojatno premašiti iznos od 120 milijuna kuna.

Zamjenica župana Jasna Petek dotaknula se projekata i ulaganja koja su realizirana u posljednje četiri godine, a za koja je izdvojeno više desetaka milijuna kuna.

– Izgrađena je područna škola u Martinišću i sustavno se radi na energetskoj obnovi osnovnih i srednjih škola. Obnovili smo 12 naših škola u nešto većem iznosu od 67 milijuna kuna. Osim matičnih, energetski obnavljamo i naše područne škole. Izgradili smo tri sportske dvorane, u Đurmancu, Zlatar Bistrici i dvoranu Područne škole Hrašćina, koje su nas koštale preko 56 milijuna kuna. Dva ogromna kapitalna projektu su Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, a drugi Znanstveno – edukativno – zabavni centar. Također, nastojimo biti prisutni i kroz pomoć u stručnom usavršavanju odgojitelja u našim predškolskim ustanovama i sufinanciramo još neke oblike predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu naše županije. Brinemo i o visokom obrazovanju i znanosti, pa nam je tako izuzetno važan projekt “ZEZ“, jer njegov prvotni cilj i namjena je promicanje znanosti na popularan način i to će biti jedini takav centar u Hrvatskoj – kazala je Petek i napomenula da se kroz godinu u investicijsko održavanje škola ulaže oko četiri milijuna kuna, a spomenula je i nešto više od 1,3 milijuna kuna, koliko Županija godišnje izdvaja za stipendije.

Građanski odgoj

– Izdvojila bih i uvođenje građanskog odgoja prije dvije godine u naše škole, kao izvanškolske aktivnost, prema riječkom modelu, zatim sufinanciranje prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, sufinanciranje radnih bilježnica s jedinicama lokalne samouprave, a osim projekta “Baltazar“, Županija izdvaja i nešto manje od pola milijuna kuna za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama – rekla je Petek.


Pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ Mirjana Smičić Slovenec posebno je naglasila rad s darovitim učenicima i planove za osnivanje centra izvrsnosti, koji bi bio mjesto identifikacije i podrške darovitim učenicima, ali i nastavnicima u smislu edukacija za usvajanje novih metoda rada i poučavanja s posebnim naglaskom na darovite učenike.


– Mi smo već napravili jedan korak prema tome, tako što smo već prvu skupinu naših učitelja, profesora i suradnika uputili na edukaciju dvogodišnjeg tipa i ona će im omogućiti dobivanje licence koja je verificirana za provođenje programa s darovitom djecom, a kojih u našem kurikulumu i našim nastavnim planovima i programima još nema – rekla je Smičić Slovenec i dodala da se i dalje provode projekti “Baltazar“, “Zalogajček“, “Shema školskog povrća i mlijeka“, ali i projekt “Baltazar online“.

Podsjetimo, prošlog je tjedna objavljeno i da je projekt “Baltazar”, kojim se u zagorskim školama osiguravaju asistenti u nastavi za učenike s teškoćama, osvojio nagradu publike u sklopu prestižne nagrade Europske komisije “Regiostars 2021” – kategorija Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija. (ZI) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba