Izvanredna press konferencija u HZJZ-u!

U RH potvrđena dva slučaja zaraze omikron sojem – oboljeli su cijepljeni

Objavljeno: 06.12.2021. zagorjeinternational

Na izvanrednoj press konferenciji održanoj u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je potvrdio da su potvrđena dva slučaja zaraze omikron sojem u RH, piše Jutarnji list.

– Omikron soj je u vrlo kratko vrijeme otkriven u još nekim zemljama svijeta. Hrvatska je prva koja je među zemljama EU poduzela mjere vezane uz omikron. Mi smo dokazali kod dva pacijenta da je potvrđen omikron soj. Oboje oboljelih su anketirani s ciljem otkrivanja izvora infekcije i identificiranja kontakata. Ne možemo sa sigurnošću govoriti o izvoru, budući da nisu putovali izvan Hrvatske, ali najvjerojatnije su se zarazili na jednom poslovnom skupu. Postoji mogućnost da su neki od kontakata bili izvor. Svi su oni pozvani na testiranje, danas ih je bilo 13. Bilo je među njima i stranaca, pa je moguće da je netko od njih – rekao je Bernard Kaić.

Dodao je da su kontakti u Hrvatskoj i svi koji su bili na tom skupu pod zdravstvenim nadzorom i u karanteni. Sada ćemo vidjeti rezultate testiranih, dodao je.

– Ako su se zarazili od nekog od stranih sudionika, ne bi se trebalo širiti. Ako se netko od njihovih kontakata zarazio, oboljet će u karanteni. Što se tiče zaštite koju cjepivo pruža, o tome ne možemo govoriti. Obojica su cijepljeni. Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom, imamo podatke da je zaštita od razvoja teških oblika bolesti do 90 posto – rekao je Kaić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba