U Uredu župana održan prijem za dvoje nagrađenih zagorskih knjižničara - Ines Krušelj Vidas i Davora Žažara

“Iduće godine uvodimo Nagradu ‘Denis Vincek’ za zagorske najčitatelje, u spomen na preminulog kolegu”

Objavljeno: 06.12.2021. zagorjeinternational

U Uredu krapinsko – zagorskog župana održan je prijem za dvoje nagrađenih zagorskih školskih knjižničara – Ines Krušelj Vidas i Davora Žažara.
Žažar je stručni suradnik – knjižničar u OŠ “Lijepa naša” Tuhelj i OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, nedavno promoviran u stručnog suradnika – savjetnika, a dobitnik je Nagrade “Višnja Šeta” za najboljeg knjižničara za 2020. godinu. Posebno se zalaže za poticanje čitanja kod djece i mladih te je pokretač niza aktivnosti i projekata u školama u kojima radi. Predsjednik je Hrvatske udruge školskih knjižničara, podružnice Krapinsko – zagorske županije i Knjižničarskog društva KZŽ te član Glavnog odbora Hrvatskog knjižničarskog društva. Član je i Društva Crvenog križa i dopredsjednik županijskog Društva Crvenog križa, aktivan je i u Planinarskom savezu i autor nekoliko monografija.
Krušelj – Vidas, stručna suradnica – knjižničarka u OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, dobitnica je Nagrade “Ivan Filipović”, prestižne nagrade u sustavu odgoja i obrazovanja, koju dodjeljuje Republika Hrvatska za značajna ostvarenja u odgojno – obrazovnoj djelatnosti i predstavlja najviše priznanje djelatnicama i djelatnicima u odgoju i obrazovanju. Krušelj – Vidas je također posvećena promoviranju čitanja, a inicijatorica je i sudionica brojnih uspješnih projekata na području obrazovanja. Aktivno promiče i širi vrijednosti cjeloživotnog učenja i, kako kažu njezini kolege, nesebično dijeli svoja stečena znanja i vještine sa svojim kolegicama i kolegama. Izrazito je angažirana kroz rad u Udruzi Kajkaviana, koja promiče, prikuplja i čuva kajkavsku građu.

Velika čast

Ovo dvoje uspješnih knjižničara ugostila je zamjenica župana Jasna Petek, istaknuvši kako su osvojili spomenute nagrade zahvaljujući ogromnoj radnoj energiji, stručnom radu i entuzijazmu, na čemu im je i čestitala.

– Velika mi je čast što smo danas u društvu ovo dvoje ljudi jer nema kvalitetne i suvremene nastave bez proaktivnih i entuzijastičnih učiteljica i učitelja, koji su spremni stalno i kontinuirano raditi na sebi, osmišljavati nastavni proces da on bude motivirajuć za učenike, ali prije svega, da ih priprema za 21. stoljeće – poručila je Petek.
Na čestitkama je prvi zahvalio Davor Žažar, koji je rekao da je uvijek lijepo primiti nagradu, a posebno onu koja dolazi iz redova struke.

– Mogu reći da je osobita čast da na taj način na državnoj razini promičemo ugled naše županije, koja je jedna od rijetkih sredina koja, primjerice, u 2021. godini, ulaganje u obrazovanje i kulturu ne gleda kao trošak, već dobro ulaganje. To ne kažem zato što se danas nalazimo u prostorijama Županije, već zato što doista uvijek kad smo mi iz knjižničarskih krugova imali neku aktivnost i projekt kojeg smo dobro razradili, Županija je bila ta koja je uvijek podržala naš rad i nadam se da će tako biti i u budućnosti, zapravo, siguran sam u to – rekao je Žažar i otkrio jedan posve novi projekt koji će se realizirati već u siječnju.

– Što se tiče aktivnosti za sljedeću godinu, mogu najaviti da ćemo u siječnju imati po prvi put dodjelu za najčitatelja Krapinsko – zagorske županije. To je projekt gdje će zapravo narodne knjižnice birati svog ‘najkorisnika’. Dakle, ljubitelja knjige, osobu koja je privržena knjižnicama i voli čitati. Ove godine nas je napustio naš dragi kolega Denis Vincek, odlučili smo njemu u čast i u spomen na njega, tu nagradu nazvati po njemu. Vjerujem da će ta hvalevrijedna inicijativa zaživjeti te da će i Županija biti uključena, na način na koji je uvijek uključena – rekao je Žažar.

Znatiželja i odgovornost

Uz posebnu zahvalu svojim roditeljima koji su u njoj, kako je rekla, poticali i izgradili znatiželju i odgovornost, na čestitkama je zahvalila i Krušelj – Vidas.

– Znatiželju još uvijek pronalazim u svijetu oko sebe, u toliko zanimljivih stvari o kojima želim saznati više i uživam u tome. Taj užitak želim onda podijeliti sa svojim učenicima te im nastojim priređivati situacije, u kojima bi se i oni osjećali zainteresirano i motivirano. Najčešće su na taj način i nastali ti brojni projekti koje sam pokrenula u školi, ali i u udrugama u kojima djelujem. Iz osjećaja odgovornosti pak prema svojoj užoj okolini, prema Stubici, prema Zagorju, nastojim dati svoj osobni maksimum u svemu što radim i to je to. To je formula koja poluči rezultate i ovaj rezultat smatram priznanjem ne samo sebi, već prvenstveno svim svojim suradnicima koji su me podržali i koji su mi pomogli u realizaciji mojih ideja – rekla je Krušelj – Vidas i naglasila da je svaka nagrada ujedno i poticaj za dalje.
Župan Željko Kolar istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo biti na čelu županije koja ima takve ljude, naglasivši da su oni sjajni profesionalci u svojem poslu. Kazao je da je za ostvarenje ovakvog uspjeha potrebno raditi u kontinuitetu, biti odgovoran i kreativan, ali i ono što je još važno i što čini razliku između najboljih i prosječnih, jest imati moć i prenijeti to na druge ljude. Istaknuo je i da se veseli budućoj suradnji jer je uvjeren da će se dogoditi još niz sjajnih ideja za koje se nada da će ih zajedno provesti u djelo. (jj, vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba