Dotukla ih korona kriza

Proizvođač svjetski poznatih “Mozart kugli“ u stečaju, tvrtka je dužna oko 27 milijuna eura

Objavljeno: 05.12.2021. zagorjeinternational

Nad kompanijom “Salzburg Schokolade“, poznatoj po proizvodnji “Mozart kugli“, otvoren je stečajni postupak, čime je pogođeno oko 140 zaposlenika i 614 vjerovnika, a nije sigurno može li tvrtka uopće nastaviti s daljnjim poslovanjem, javlja Tportal.hr.

Austrijski mediji navode da je tvrtka dužna oko 27 milijuna eura, a vrijednost njene imovine procjenjuje se na 23,35 milijuna. Podružnica tvrtke u Češkoj, koja je specijalizirana za pakiranje slastica i hrane, nije pogođena stečajem.

Izvršni direktor Christian Schügerl je u mailu upućenom zaposlenicima i poslovnim partnerima priopćio da je tvrtka posljednjih godina ostvarila dobit, međutim, teško ju je pogodila pandemija korone, zbog koje je pao broj turista, smanjio se broj događanja i prigoda poput proslava rođendana i vjenčanja. Time je i potražnja za slasticama iz tvrtke “Salzburg Schokolade“ pala, što je dovelo do drastičnog pada prodaje. Uz to, slastičarnice u Beču i Salzburgu su povremeno bile zatvorene tjednima zbog manjka turista.

Gubitak od pada prodaje u odnosu na prethodnu godinu, samo bi se djelomično mogao nadoknaditi u novoj financijskoj godini, a unatoč novim kupcima u inozemstvu i državnoj pomoći, i ove će godine biti ostvaren značajan gubitak.

– Trenutna blokada i značajno povećanje cijene sirovina, energije, plaća, logističkih troškova i materijala za pakiranje bili su daljnji razlozi za otvaranje stečajnog postupka – napisao je direktor Schügerl.

Zahtjev za otvaranje stečajnog postupka podnesen je u ponedjeljak, a radnike je dočekao nespremne, jer su nedavno zaposleni i novi djelatnici. O sudbini tvrtke uskoro će odlučiti stečajni upravitelj, kojeg će imenovati sud.

Podsjetimo, prije sedam godina je grupa investitora preuzela upravljanje ovom tvrtkom, nastalom još u 19. stoljeću, a najveći rast tvrtka je zabilježila po završetku Drugog svjetskog rata. Uz ostale slastice koje se tamo proizvode, poznate “Mozart kugle“ u Grödigu se rade od davne 1948. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba