Sjetite se ovoga ako ih planirate kuhati žive

Hobotnice, rakovi i jastozi mogu iskusiti bol i patnju, potvrdila je velika britanska studija

Objavljeno: 05.12.2021. zagorjeinternational

Analiza koju je naručila britanska vlada tvrdi da hobotnice, rakovi i jastozi mogu iskusiti bol i patnju, pa su zbog toga navedene morske životinje došle na popis osjećajnih bića koja uživaju zaštitu prema novim zakonima o dobrobiti životinja, piše Index.hr.

Stručnjaci iz “London School of Economicsa“ analizirali su 300 znanstvenih studija zbog procjene dokaza o osjetilima, a zaključeno je da bi se glavonošci i desetonošci, poput navedenih životinja, također morali tretirati kao osjetilna bića.

– Prijedlog zakona o dobrobiti osjetilnih životinja daje ključno jamstvo da se dobrobit životinja s pravom uzima u obzir pri razvoju novih zakona. Znanost je sada jasno dokazala da desetonošci i glavonošci mogu osjećati bol i stoga je jedino ispravno da budu obuhvaćeni ovim vitalnim dijelom zakona – rekao je u priopćenju ministar za dobrobit životinja Zac Goldsmith.

Nacrt zakona koji tek treba biti usvojen, donijet će Odbor za osjetilne životinje.

U izvješću je korišteno osam različitih načina mjerenja osjećaja, uključujući sposobnost učenja, postojanje receptora boli, veze između receptora boli i određenih regija mozga, odgovor na anestetike ili analgetike i ponašanja kao što su reakcija na prijetnju, priliku za nagradu i zaštitu od ozljeda, a utvrdilo se da postoji snažan dokaz osjećaja kod hobotnica i većine rakova. Za životinje poput lignji, sipe i jastoga je utvrđeno da su dokazi značajni, ali ne i snažni.

– Znanstvena je pozornost usmjerena prema nekim životinjama, a prema drugima nije, i to iz razloga praktičnosti, primjerice prema tome koje se životinje mogu držati u laboratorijima, te zemljopisnog područja, primjerice koje su vrste dostupne tamo gdje se nalazi laboratorij. Zbog ove situacije mislimo da bi bilo neprikladno ograničiti zaštitu na određene redove glavonožaca ili na specifične redove desetonožaca – stoji u izvješću.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba