Povodom 30 godina od oslobođenja Lipika

Članovi HVIDRA-e Zabok prisustvovali svečanoj obljetnici u Lipiku i otkrivanju spomen ploča poginulim dragovoljcima i pripadnicima MUP-a

Objavljeno: 05.12.2021. zagorjeinternational

Dio članova HVIDRA-e Zabok je povodom 30. godišnjice oslobođenja Lipika 1991. godine, u kojem su sudjelovale dvije Zabočke postrojbe dragovoljaca “OKAC“ i “DELTA“, bio na obilježavanju svečane obljetnice u Lipiku.

Oslobađanje Lipika trajalo je više od 100 dana, a prilikom oslobađanja samog grada i okolnih mjesta Korita, Lovska, Bujavica, Kukunjevca i Dobrovca, poginulo je 350 branitelja iz svih dijelova Hrvatske.

Članovi HVIDRA-e su ondje su bili sa zapovjednicima postrojbi iz ratnih dana, pukovnikom HV-a u miru i predsjednikom HVIDRA-e Zabok Rajkom Bartolinom (“DELTA“) i Milanom Martinićem (“OKAC“), a obljetnici su nazočili i brojni državni i lokalni dužnosnici, gradonačelnik Lipika Vinko Kosan, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, braniteljske udruge i delegacije iz Varaždina, Čakovca, Zagreba i Lipika, te izaslanici Predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Vlade i Ministra Obrane.

Posebno su se istaknuli pripadnici MUP-a Republike Hrvatske s brojnim dragovoljačkim postrojbama koje su sudjelovale u akciji oslobađanja. Uz 1. gardijsku brigadu “Tigrovi“, te lipičku, čakovečku i varaždinsku bojnu, dragovoljačke postrojbe MUP-a koje su sudjelovale u oslobađanju su “MIKA”, “DELTA”, “OKAC”, “MAMA”, “GRANA”, “MARKO” i “BAJA”, potpomognute tenkovskim vodom 105. brigade HV-a sa zapovjednikom Darkom Banjeglavom.

Članovi HVIDR-e Zabok ovom su prilikom sudjelovali i na otkrivanju spomen ploče poginulim pripadnicima MUP-a RH i dragovoljcima u Kukunjevcu i Dobrovcu, te na gradskom groblju u Lipiku. Prisustvovali su i svetoj misi zadužnici za sve poginule branitelje u Župnoj crkvi sv. Franje Asiškog te u programu obilježavanja Dana branitelja Lipika i 30. Godišnjici oslobođenja Lipika na Trgu Hrvatskih branitelja.

Također, posjetili su i Multikulturni centar Lipik i izložbu “Razrušeni grad“ te obišli poznatu ergelu konja Lipicanaca koja je isto stradala u Domovinskom ratu.

Posjet je bio planiran u godišnjem planu rada HVIDR-e Zabok uz potporu Grada Zaboka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba