Čeka se potvrda HZJZ-a i Ministarstva zdravstva

U Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj zaraze omikronom?

Objavljeno: 04.12.2021. zagorjeinternational

U Hrvatskoj je utvrđen potencijalni prvi slučaj zaraze novom varijantom koronavirusa, kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala omikron, piše Jutarnji list.

Ovu su vijest, danas potvrdili iz Instituta Ruđer Bošković.

-Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja – kazali iz Instituta Ruđer Bošković.

Osoba je pristupila testiranju, izrazivši sumnju na mogućnost zaraze omikronom zato što je bila u bliskom kontaktu s osobom iz Južnoafričke Republike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom Olivera Vugreka.

-RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron. O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima – napisali su u priopćenju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter