U posljednjih deset godina u strane ruke otišlo 60.000 stanova ili apartmana

SVE VIŠE STRANACA KUPUJE NEKRETNINE U RH: Evo koji dijelovi Lijepe naše su im posebno ‘zapeli za oko’

Objavljeno: 04.12.2021. zagorjeinternational

Prošle je godine, svaki četvrti kupac apartmana ili stanova, bio stranac, dok je prije deset godina udio stranaca među kupcima nekretnina bio 14 posto, piše Večernji list, a prenosi Poslovni.hr.

U posljednjih deset godina, u Hrvatskoj je prodano 314.000 stambenih nekretnina, od čega su stranci kupili 60.000 stanova ili apartmana.

Prošle su godine, u Istarskoj županiji, stranci kupili četiri od deset prodanih nekretnina, u Primorskoj-goranskoj županiji kupili su tri od deset nekretnina, svaku četvrtu u Zadarskoj županiji, zatim od Dubrovnika do šibenskog područja, kupili su svaku petu nekretninu, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je udio stranaca među kupcima na Jadranu bio najniži, 16 posto kupljenih nekretnina, dok su u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji,  stranci kupili oko dva posto kupljenih nekretnina. U ostatku kontinentalnog dijela, udio kupljenih nekretnina od strane stranaca, je zanemariv.

U Slavoniji, u srpnju 2023. godine istječe desetogodišnje prijelazno razdoblje zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, pa se sljedeće godine očekuje povećani udio stranaca među kupcima i u ovom dijelu Lijepe naše.

Prošle je godine u Hrvatskoj prodano oko 34.000 poljoprivrednih parcela za nešto manje od 1,5 milijardi kuna. Srednja cijena hektara poljoprivrednog zemljišta kretala se oko 25.000 kuna, što iznosi oko 3300 eura.

-Krupnije i kvalitetnije parcele već su raspodijeljene, stranci su i do sada mogli kupovati zemljište preko tvrtki –  kazao je analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević, dodavši da će se oni koji kupe zemljište u Slavoniji, morati suočiti s problemom nedostatka radne snage.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba