DND-ovi Zabok i Pregrada sudjelovali na trećem Nacionalnom forumu dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske

Mladi Zabočani u Opatiji održali radionicu “Zdravo i fino” – tražila se čaša više zdravog ‘smoothieja’

Objavljeno: 04.12.2021. zagorjeinternational

U organizaciji Društva “Naša djeca” Opatija, od 26. do 28. studenoga održan je treći susret Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske (NEF Hrvatska), na kojem su sudjelovala djeca, članovi prvog saziva NEF-a iz Čabra, Nove Gradiške, Opatije, Pregrade, Velike Gorice, Zaboka i vijećnici 13. saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatija. Održane su raznovrsne radionice o dječjim pravima i aktivnom sudjelovanju u sklopu projekta “Za dječji glas u Europskoj uniji“ na teme “U kakvoj Europi djeca žele živjeti?” te “Izrada smjernica za obilježavanje Dana Europe 2022. u Dječjim vijećima i Dječjim forumima mreže Saveza DND Hrvatske”. Bavili su se i temom “Mentalno zdravlje djece”, izradili kriterije za novi saziv NEF-a, družili se uz film, a večeri proveli u šetnji Opatijom koja sjaji punim adventskim sjajem.

Edukacija djece

U sklopu susreta, održana je proslava 20 godina aktivne dječje participacije u gradu Opatiji, gradu prijatelju djece. Društvo “Naša djeca” Opatija predstavilo je dugogodišnji predan rad na polju aktivne dječje participacije te domaće i međunarodne uspjehe DGV-a Opatija, a došli su ih podržati bivši članovi i članice DGV-a, kao i brojni uzvanici.
Raznovrstan i izvrstan program trećeg Susreta NEF-a Hrvatske u Opatiji završen je radionicom “Zdravo i fino” Društva “Naša djeca” Zabok, uz Međunarodnu godinu voća i povrća. Članica Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok Sara Premerl Peštaj i voditeljica Jasenka Borovčak predstavile su kroz dramske igre, igre asocijacije, lonac zdravih i nezdravih namirnica, zamjenu nezdravih u zdrave jelovnike, filma “Foodiva u akciji” sve aktivnosti europsko nagrađivanog projekta “Zdravo i fino”, čiji je cilj edukacija djece o zdravoj prehrani, kao jednom od temelja zdravlja. Voditeljica radionica zdravog kuhanja Snježana Krpes održala je predavanje o dobrobiti voća i povrća u dnevnim obrocima.

300-500 grama

– Nažalost, zadnja istraživanja u Hrvatskoj ukazuju da samo jedno od tri djeteta svakodnevno konzumira voće, a jedno od petero djece povrće, a preporučeni dnevni unos je 300-500 grama. Mladi NEF-ovci, kao i sva tri dana susreta, i za ovu temu pokazali su veliki interes i aktivno sudjelovanje, te su proširili svoja znanja o prehrani i čuli korisne informacije. Za kraj su degustirali zdravi smoothie na temu voća i povrća, a tražila se i čaša više ovog zdravog napitka – kazala je voditeljica projekta “Zdravo i fino”, tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba