U KZŽ žive 21.843 osobe s invaliditetom - danas je njihov dan

“Za njih, nažalost, ne možemo učiniti baš sve što bismo željeli, ali važno je učiniti barem ono što možemo”

Objavljeno: 03.12.2021. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, njegova zamjenica Jasna Petek te članice i članovi Koordinacije udruga osoba s invaliditetom s područja Krapinsko – zagorske županije su u četvrtak održali online tematski sastanak na temu “Izazovi rada udruga i života pojedinaca u doba pandemije”.
Sastanak je održan uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava danas.
– Županija je senzibilizirana za potrebe osoba s invaliditetom te zajedno s udrugama brine o njihovim članovima. Moramo biti svjesni da nitko od nas ne može napraviti baš sve ono što bismo željeli, no bitno je da za osobe s invaliditetom uvijek napravimo sve ono što je u našim mogućnostima – kazao je župan Kolar te naglasio kako su udruge osoba s invaliditetom izrazito aktivne i u ovo doba pandemije te im čestitao na velikom broju projekata koje su već provele ili još uvijek provode.
Prema podacima iz rujna 2021., u Krapinsko – zagorskoj županiji žive 21.843 osobe s invaliditetom. Iskustva u radu s osobama s invaliditetom pokazala su kako učinkovite rezultate daje jedino integrirani multidisciplinarni pristup, zbog čega se kontinuirano razvija suradnja svih dionika koji se na području županije bave problematikom osoba s invaliditetom, istaknuto je na sastanku.
Zamjenica župana Jasna Petek poručila je kako Županija zajedno s udrugama osoba s invaliditetom gradi društvo koje je pravednije, pristupačnije, dostupnije te kao takvo, pruža jednake šanse i prilike osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.
– S tim ciljem podržavamo projekte i programe udruga osoba s invaliditetom putem javnih poziva i natječaja, ali jednako tako i izvan toga odgovaramo na njihove potrebe – kroz dodatno sufinanciranje specifičnih medicinskih pomagala, funkcioniranje njihovog institucionalnog okvira i pomoć u prijevozu. Posebno smo ponosni na uslugu rane intervencije, koju vrlo intenzivno razvijamo posljednjih nekoliko godina, budući da smo svjesni kako je izrazito važno da djeci s poteškoćama pružimo podršku za adekvatan razvoj od najranije dobi –  rekla je zamjenica župana i naglasila važnost partnerstva Županije i udruga u odgovaranju na potrebe osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju.
Koordinacija udruga osoba s invaliditetom na području županije osnovana je 2011. godine na poticaj i potporu Županije. Tada je 10 aktivnih udruga osoba s invaliditetom potpisalo Sporazum o suradnji i partnerstvu s ciljem jačanja suradnje među udrugama i ostvarivanja i promicanja prava osoba s invaliditetom, zajedničkog istupanja, iniciranja i predlaganja mjera te konkuriranja na domaćim i inozemnim natječajima i otad se redovito održavaju sastanci. Dužnost predsjednika Koordinacije trenutno obnaša Dragutin Burek iz Udruge invalida Bedekovčina.
Ujedinjeni narodi su 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava je u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma, kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Svake se godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava drugom temom, a ovogodišnja tema je “Vodstvo i sudjelovanje osoba s invaliditetom prema uključivom, dostupnom i održivom svijetu nakon bolesti COVID-19”. Simbol Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je simbol UN-a uz plavu riječ crvenog početnog slova E na engleskom jeziku – “Enable”, što znači “omogućiti”. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba