Počelo je uklanjanje PŠ Laz, oštećene u potresu

‘SVAKO ZLO ZA NEKO DOBRO’: Učenici će dobiti energetski učinkovitu školu, uređenu po najnovijim pedagoškim standardima

Objavljeno: 03.12.2021. zagorjeinternational

Područna škola u Lazu Bistričkom pretrpjela je znatna oštećenja već nakon prvog, ‘zagrebačkog’ potresa, a nakon onog ‘petrinjskog’, utvrđeno je da će se zgrada morati ukloniti te izgraditi nova.
Uklanjanje zgrade započelo je prošlog tjedna, a radove je u petak obišao krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
Tom je prilikom pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar detaljnije predstavila ovaj projekt koji provodi Krapinsko – zagorska županija.

– Županija je provela postupak nabave radova uklanjanja. Zaprimili smo dvije ponude i izabrali ponudu “Završnih radova Krešo“ iz Krapinskih Toplica, kao ekonomski najpovoljniju ponudu s ukupnom vrijednošću 256.009 kuna. Rok za uklanjanja zgrade je do kraja ove godine – otkrila je Mlakar.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da je škola nakon prvog potresa, koji se dogodio 22. ožujka 2020., dobila crvenu naljepnicu, te da je tada postojala velika dilema kod statičara hoće li se škola rušiti ili će se obnavljati.
– Nažalost, drugi potres je razriješio sve te dileme. Oštećenja su takva da se škola mora srušiti i sagraditi nova. Zapravo smo pripremali dvije vrste dokumentacije i zato je to i potrajalo. Stolarija i crijep koji su relativno novi, preselit ćemo u Područnu školu Globočec i napraviti tamo još dodatne radove, pa ćemo urediti i tu područnu školu u sljedećoj godini – rekao je Kolar.

7.280.000 kuna

– Imamo gotovo idejno rješenje za novu školu u Lazu. Ono se nalazi u Ministarstvu obrazovanja i znanosti na suglasnosti. Očekujemo da ćemo građevinsku dozvolu dobiti do kraja siječnja iduće godine i nakon toga idemo po skraćenom postupku, koji nam je omogućio novi Zakon o potresu, na javni natječaj. Očekujemo da ćemo krajem veljače imati izvođača radova i da ćemo već početi graditi novu školu jer moramo mnogo radova napraviti do 22. lipnja, kada možemo koristiti sredstva Fonda solidarnosti.  Procijenjena vrijednost škole je 7.280.000 kuna, od toga će 5.300.000 kuna biti iz Fonda solidarnosti, a ostalo ćemo financirati iz beskamatnog zajma Ministarstva financija, kojeg moramo vratiti do 2024. godine. Veselimo se što će Laz Bistrički dobiti novu školu. Vjerujem da će sada učenici, roditelji, ali i nastavnici te Općina biti zadovoljni. Zahvala vatrogasnom društvu koji nam je omogućio da se nastava održava u njihovim prostorijama, pa nismo morali djecu voziti svaki dan u Mariju Bistricu. To znači da će, ako će sve biti u redu, a mi se svi nadamo da hoće, iduća školska godina početi u novoj školskoj zgradi – kazao je Kolar, otkrivši da će nova zgrada biti izgrađena na istom mjestu.

Načelnik Milički dodao je kako vjeruje da će obnova završiti na vrijeme.

– Danas školu pohađa preko 25 učenika i u svakom slučaju je potrebno izgraditi novu školu. Ovo je drugo po veličini naselje u općini Marija Bistrica i osim održavanja nastave, zgrada je služila i za sve ostale aktivnosti. Veselimo se uklanjanju zgrade i izgradnji nove škole, koja će biti po najnovijim pedagoškim standardima i energetski učinkovita. S druge strane, iza nas je i crkva, koja je također u fazi obnavljanja i na kraju mogu reći, iz svakog zla dođe dobro. Imat ćemo novu područnu školu i kompletno obnovljenu župnu crkvu sv. Andrije na Lazu. Još je u pitanju nekoliko kuća koje su također u postupku konstrukcijske obnove i nadam se da ćemo kroz godinu dana uspjeti završiti sve te projekte. Posebno bih zahvalio Županiji i našem Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Laz, koje je privremeno ponudilo smještaj u svom vatrogasnom domu za učenike Područne škole Laz – poručio je Milički.

Bolji uvjeti

Ravnatelj Osnovne škole Marija Bistrica Dominik Karajić istaknuo je da se miješaju emocije.

– Sretni smo zbog početka radova, ali smo malo i tužni što gubimo ovu našu školu, koja nam je svima prirasla srcu, ali nam je drago što će konačno naši učenici dobiti bolje uvjete za rad. Na tome smo zahvalni svima onima koji su se uključili u ovaj projekt. Naravno, bez Županije, to je nemoguće, a također smo zahvalni i našem načelniku Josipu Miličkom, koji se uključio kako bi naša škola uspjela ostvariti ono što je nama svima cilj, a to je da našoj djeci stvorimo uvjete koji su jako važni za odgoj i obrazovanje – zaključio je Karajić. (vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba