U Lobor stigle dobre vijesti!

EU će sufinancirati 50 posto općinskog kreditnog zaduženja za izgradnju Dječjeg vrtića “Ivančica“

Objavljeno: 03.12.2021. zagorjeinternational

Nakon što je završena jedna od najvažnijih i najvećih investicija u proteklih nekoliko godina, izgradnja Dječjeg vrtića Ivančica, i vrtićki kapaciteti su popunjeni, u Općinu Lobor stiglo je još dobrih vijesti.
Naime, vrijednost izgradnje dječjeg vrtića iznosila je nešto manje od 10 milijuna kuna, od čega je 7,4 milijuna kuna sufinancirano iz Programa ruralnog razvoja, a ostatak sredstava osigurala je Općina iz kreditnih zaduženja. Sada bi se ta zaduženja mogla smanjiti jer će 50 posto tih općinskih troškova sufinancirati Europska unija.
Da je riječ o vrlo značajnoj pomoći koja će stići na adresu Općine Lobor, potvrdila je i načelnica Ljubica Jembrih, otkrivši kako se radi o iznosu od 1.289.434 kune.

50 posto

– Ova sredstva su nam itekako dobrodošla. Zahvaljujući tome, smanjit ćemo svoje kreditno zaduženje za visinu dobivenih sredstava. Ukupno sufinanciranje Europske unije iznosit će 50 posto naših ukupnih troškova, a financiranje preostalih 50 posto možemo zatražiti od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Zahtjev za nadoknadu sredstava već smo predali i u Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te čekamo prvu kontrolu, a nakon toga i odluku o samom projektu – kazala je načelnica Jembrih, uz zaključak da će se u konačnici cijela investicija izgradnje dječjeg vrtića pokriti sredstvima s nacionalne razine, odnosno, sredstvima Europske unije.

Dodaje i da su, s obzirom na to da izvorni proračun Općine Lobor iznosi pet milijuna kuna, a izgradnja dječjeg vrtića je zaista velika i skupa investicija, ova sredstva itekako značajna.
Pohvalivši Program ruralnog razvoja, načelnica Jembrih je istaknula kako je on značajan za sve općine s manjim proračunom.

Pet europskih projekata

– Za sada imamo pet europskih projekata i u svakom projektu imamo svoj dio sufinanciranja, gdje se i kreditno zadužujemo, a upravo zahvaljujući ovom programu koji pokriva naš udio u financiranju projekta, moći ćemo normalno nastaviti raditi na svemu što je potrebno našoj Općini i našim stanovnicima – zaključila je načelnica Jembrih. (ZI) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba