MEĐUNARODNI JE DAN BORBE PROTIV LOVA: "Lov je etički neprihvatljiv"

“BARBARSKI I NEHUMANO: Iza svakog lova ostaje kukavički ubijena životinja, koju je netko čekao u zasjedi kako bi je ustrijelio”

Objavljeno: 03.12.2021. zagorjeinternational

Udruga Prijatelji životinja na Međunarodni dan protiv lova, koji se obilježava danas, podsjeća na činjenicu da iza svakog lova ostaje izmučena, prestravljena i kukavički ubijena životinja, koju je netko čekao u zasjedi kako bi ju ustrijelio ili joj je postavio zamku kako bi skončala u mukama.

Ističu da zbog lova i krivolova godišnje stradava na tisuće zaštićenih ptica i ostalih životinja.

Iz Udruge dodaju da se lov promovira kao trofejni, turizam i atrakcija.

– Uzbuđenje zbog počinjenog nasilja, krivolov, uzgoj takozvane lovne divljači i njihovo puštanje u prirodu te naseljavanje vrsta, dovođenje stranih lovaca, povezano je s lovom. Danas, u 21. stoljeću, lov na životinje barbarski je i nehuman. Strast oduzimanja života drugom biću suština je lova, u njega je utkano nasilje i zato je lov etički neprihvatljiv – naglašavaju Prijatelji životinja.

Ekološki biolozi navode da je lov, nakon industrijskog uzgoja, drugi najveći neprijatelj vrsta. 

– Ekološke studije utemeljene na terenskom istraživanju pokazale su da životinje imaju unutarnji mehanizam za regulaciju rasta populacije, što se ne ostvaruje lovom. Ako populaciji prijeti prekobrojnost, smanjuje se stopa nataliteta. U onim dijelovima Europe, u kojima je lov zabranjen, primjerice u talijanskim nacionalnim parkovima, švicarskom nacionalnom parku i na grčkom otoku Tilosu, nikad dosad nije utvrđena prekobrojnost populacije. U gotovo svim ostalim zemljama svijeta, lov je zabranjen u područjima gdje je priroda posebno zaštićena, a ni ondje nije došlo do prekomjernog rasta populacije – stoji u priopćenju Prijatelja životinja, koji smatraju da pojam lova ne smije ostati nedodirljiv.

– Lov je učinio veliku štetu prirodi, negdje i nepopravljivu. Nema opravdanja da se odmah ne zabrani promocija lova kao turizma i sporta, a treba odmah zabraniti i trofejni lov. To bi dovelo do daljnjeg preispitivanja štetnosti lova. Lov je pucanje po životinjama, ubijanje živih bića, a ne odstrel i očuvanje prirode. Fotografija prije dva dana ubijenog medvjeda na otoku Krku razapetog i izloženog na ponos onoga koji ga je ubio i očito uživao u tome, vožnja s ubijenom životinjom kojoj su namjerno razjapljena usta i svezane šape, koje se nisu uspjele obraniti od lovačke puške, jasno pokazuje što je lov i kakve poruke u svijet odlaze iz Hrvatske – zgroženi su Prijatelji životinja.

Poručuju da je budućnost u promociji eko turizma, odnosno “lova” na životinje fotoaparatima, a ne puškama, što je sve raširenija praksa u svijetu. U takvoj vrsti turizma nalaze se veliki potencijali – nova radna mjesta, velik priljev novca od stranih i domaćih turista, ali i upoznavanje s prirodom. To je istinska zaštita okoliša i približavanje životinjama koje više neće visjeti sa zidova kao trofeji, nego živjeti svoje živote, zaključuju Prijatelji životinja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter