MEĐUNARODNI JE DAN BORBE PROTIV LOVA: "Lov je etički neprihvatljiv"

“BARBARSKI I NEHUMANO: Iza svakog lova ostaje kukavički ubijena životinja, koju je netko čekao u zasjedi kako bi je ustrijelio”

Objavljeno: 03.12.2021. zagorjeinternational

Udruga Prijatelji životinja na Međunarodni dan protiv lova, koji se obilježava danas, podsjeća na činjenicu da iza svakog lova ostaje izmučena, prestravljena i kukavički ubijena životinja, koju je netko čekao u zasjedi kako bi ju ustrijelio ili joj je postavio zamku kako bi skončala u mukama.

Ističu da zbog lova i krivolova godišnje stradava na tisuće zaštićenih ptica i ostalih životinja.

Iz Udruge dodaju da se lov promovira kao trofejni, turizam i atrakcija.

– Uzbuđenje zbog počinjenog nasilja, krivolov, uzgoj takozvane lovne divljači i njihovo puštanje u prirodu te naseljavanje vrsta, dovođenje stranih lovaca, povezano je s lovom. Danas, u 21. stoljeću, lov na životinje barbarski je i nehuman. Strast oduzimanja života drugom biću suština je lova, u njega je utkano nasilje i zato je lov etički neprihvatljiv – naglašavaju Prijatelji životinja.

Ekološki biolozi navode da je lov, nakon industrijskog uzgoja, drugi najveći neprijatelj vrsta. 

– Ekološke studije utemeljene na terenskom istraživanju pokazale su da životinje imaju unutarnji mehanizam za regulaciju rasta populacije, što se ne ostvaruje lovom. Ako populaciji prijeti prekobrojnost, smanjuje se stopa nataliteta. U onim dijelovima Europe, u kojima je lov zabranjen, primjerice u talijanskim nacionalnim parkovima, švicarskom nacionalnom parku i na grčkom otoku Tilosu, nikad dosad nije utvrđena prekobrojnost populacije. U gotovo svim ostalim zemljama svijeta, lov je zabranjen u područjima gdje je priroda posebno zaštićena, a ni ondje nije došlo do prekomjernog rasta populacije – stoji u priopćenju Prijatelja životinja, koji smatraju da pojam lova ne smije ostati nedodirljiv.

– Lov je učinio veliku štetu prirodi, negdje i nepopravljivu. Nema opravdanja da se odmah ne zabrani promocija lova kao turizma i sporta, a treba odmah zabraniti i trofejni lov. To bi dovelo do daljnjeg preispitivanja štetnosti lova. Lov je pucanje po životinjama, ubijanje živih bića, a ne odstrel i očuvanje prirode. Fotografija prije dva dana ubijenog medvjeda na otoku Krku razapetog i izloženog na ponos onoga koji ga je ubio i očito uživao u tome, vožnja s ubijenom životinjom kojoj su namjerno razjapljena usta i svezane šape, koje se nisu uspjele obraniti od lovačke puške, jasno pokazuje što je lov i kakve poruke u svijet odlaze iz Hrvatske – zgroženi su Prijatelji životinja.

Poručuju da je budućnost u promociji eko turizma, odnosno “lova” na životinje fotoaparatima, a ne puškama, što je sve raširenija praksa u svijetu. U takvoj vrsti turizma nalaze se veliki potencijali – nova radna mjesta, velik priljev novca od stranih i domaćih turista, ali i upoznavanje s prirodom. To je istinska zaštita okoliša i približavanje životinjama koje više neće visjeti sa zidova kao trofeji, nego živjeti svoje živote, zaključuju Prijatelji životinja. 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter