U subotu, na sv. Barbaru, svoj dan slavi općina Novi Golubovec - tim povodom, razgovarali smo s načelnikom Borisom Tušekom

AMBICIOZNI PLANOVI: Želja nam je urediti poučnu stazu i objekt na sportskom igralištu, a nastavit će se i uređenje Doma kulture

Objavljeno: 03.12.2021. zagorjeinternational

Na spomendan sv. Barbare, svoj dan slavi općina Novi Golubovec. Kako kaže načelnik Boris Tušek, unatoč izazovnoj godini obilježenoj epidemijom koronavirusa, uspješno su priveli kraju više projekata, među kojima se posebno ističe dovršetak uređenja dječjeg vrtića, vrijednog 1.379.848 kuna. U tim je prostorima svoju podružnicu otvorio krapinski Dječji vrtić “Mali kaj”, koji je s radom započeo u listopadu.

– Proveli smo i unutarnje uređenje Doma kulture u Novom Golubovcu, gdje je uređena vijećnica, izmijenjeni su podovi, uređeni zidovi i postavljena nova rasvjeta. Radilo se o projektu vrijednom 169.882 kune. Završili smo i uređenje dječjeg igrališta u Velikoj Veterničkoj i asfaltiranog igrališta Bistrovići, u što smo uložili 127.970 kuna. U asfaltiranje nerazvrstanih cesta ove je godine uloženo 379.282 kune, a na području cijele općine zamijenjena je i kompletna javna rasvjeta novom LED rasvjetom, u sklopu projekta vrijednog 107.687 kuna – ističe načelnik.
U uređenje velike dvorane Doma kulture uloženo je 179.972 kune, pri čemu je iz EU fondova osigurano 148.000 kuna.

– U planu je uređenje šetnice “Poučna staza ‘Šumski svijet'”, vrijedno 550.000 kuna. U asfaltiranje će se u narednom razdoblju uložiti 600.000 kuna, nastavlja se i uređenje Doma kulture, koje uključuje kuhinju i sanitarni čvor i to je projekt vrijedan 800.000 kuna. Također je u planu i uređenje objekta na sportskom igralištu, također 800.000 kuna vrijedan projekt – ističe načelnik Tušek, pa navodi da nastoje čim više ulagati i u djecu i mlade.
Tako trenutno osiguravaju 26 učeničkih stipendija od 200 kuna mjesečno i 13 studentskih stipendija od 250 kuna mjesečno. Sufinancira se i smještaj djece u vrtiće, na način da se za prvo dijete pokriva 50 posto ekonomske cijene, za drugo dijete 75 posto i za treće dijete sto posto.
Za kupnju ili gradnju prve nekretnine na području općine, dodjeljuje se jednokratna naknada u iznosu od 25.000 kuna, dok naknada za svako novorođeno dijete u obitelji iznosi 2000 kuna. Općina sufinancira i prijevoz učenika srednjih škola, pokriva troškove školske kuhinje učenicima slabijeg imovinskog stanja, svake godine osigurani su pokloni za djecu povodom Nikolinja, pokriva se obuka učenika neplivača i sufinancira boravak u učeničkim domovima u iznosu od 50 posto ekonomske cijene doma. Općina se uključila i u nabavu radnih bilježnica za učenike, na način da 50 posto troškova pokriva Krapinsko – zagorska županija, a 50 posto Općina. U tu je svrhu utrošeno 36.509 kuna.
Zbog epidemiološke situacije, programa proslove Dana općine neće biti u onom obliku kako je to bilo prijašnjih godina. Danas se održava svečana sjednica Općinskog vijeća bez uzvanika, a sutra, na svetu Barbaru, bit će proslavljena sveta misa u kapelici sv. Barbare, s početkom u 11 sati, čime će se obilježiti Dan općine i Dan rudara.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba