Iznimno važan datum u povijesti Hrvatskog zagorja

U petak će se obilježiti 50. godišnjica proglašenja Marije Bistrice hrvatskim nacionalnim svetištem

Objavljeno: 02.12.2021. zagorjeinternational

Ovog će se petka obilježiti 50. obljetnica proglašenja Marije Bistrice hrvatskim nacionalnim svetištem.

Podsjetimo, 14. i 15. kolovoza 1971. godine u Mariji Bistrici se održao međunarodni marijanski kongres na kojem se okupilo 200.000 vjernika, pet kardinala, 30-ak biskupa, 170 svećenika i 500 redovnica iz svih krajeva Hrvatske te brojnih drugih zemalja.

Hrvatski su vjernici svijetu tada prvi puta na ovako masovan način pokazali snagu svoje vjere, a nekoliko mjeseci kasnije, točnije, 3. prosinca, biskupi su donijeli i službenu odluku da se višestoljetno Svetište Majke Božje Bistričke proglasi nacionalnim svetištem.

Svečano obilježavanje tog vrlo važnog dana organiziraju Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke i Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici, a program će započeti svečanom svetom misom u Bazilici Majke Božje Bistričke u 18 sati te će se nastaviti u Dvorani Božjeg milosrđa u 19 sati, izložbom i tribinom na kojoj će s kratkim izlaganjima sudjelovati stručnjaci s područja moderne hrvatske povijesti i teologije.

Nela Veronika Gašpar govorit će o značaju marijanskog i mariološkog kongresa iz 1971. godine te dati osvrt na važnost marijanskih svetišta i hodočasničkih mreža, a Miroslav Akmadža govorit će o odnosu tadašnjih državnih vlasti i Katoličke crkve te političko – društvenom ozračju u kojem se tada živjelo i u kojem se odvijao kongres te sam postupak proglašenja Marije Bistrice nacionalnim svetištem.

Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti više eksponata koji su sada stari već pola stoljeća. Izložit će se prigodna hodočasnička medaljica i marama, tiskani vodič marijanskog kongresa, prigodne gramofonske ploče poput one “Bistrica pjeva Mariji”, a bit će tu i knjiga bistričkih hodočasničkih pjesama, publikacije i molitvenici vezani uz kongres te kalež kojeg je tom prilikom papa Pavao VI. darovao Svetištu MBB.

Sve informacije dostupne su na internetskim i Facebook stranicama Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba