ODLIČNE VIJESTI: U Zagorje dolazi 26,7 milijuna potpora za izgradnju društvenih i vatrogasnih domova te tržnica

U Bedekovčinu stiže 15 milijuna kuna, pola Općini, pola DVD-u, no opet ni kune za vrtić. Gradu Zlataru 7,5 milijuna kuna potpora, a DVD-u Pregrada četiri

Objavljeno: 02.12.2021. Alen Brodar

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je inicijalne rang liste za Treći natječaj iz tipa operacije 7.4.1 “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” Agencija je na temelju odluke Ministarstva poljoprivrede izmijenila taj natječaj, u dijelu koji se odnosi na iznos raspoloživih sredstava, povećavši ih za 134 milijuna kuna, odnosno s 250 milijuna na 384 milijuna kuna. Od tog iznosa, u Krapinsko – zagorsku županiju dolazi ukupno 26,7 milijuna kuna.

“Jako se veselimo”

Naime, u sektoru društvenih domova, odnosno kulturnih centara i sportskih građevina bilo je raspoloživo 150.000.000 milijuna kuna, odobrene su 23 od 250 prijava, a među tih 23 je i Općina Bedekovčina, koja je dobila potporu od 7,5 milijuna kuna. Isti je iznos stigao i u DVD Bedekovčina, u sektoru vatrogasnih domova, gdje je ukupno bilo raspoloživo 100 milijuna kuna, a prihvaćeno je 17 od 116 pristiglih prijava.

Osim DVD-a Bedekovčina, među 17 dobitnika potpore je i DVD Pregrada, kojem je odobreno nešto više od 4 milijuna kuna.

Riječ je o projektu dogradnje i rekonstrukcije vatrogasnog doma DVD-a Bedekovčina. U tom prostoru bit će prostor za dežurstvo i boravak operativnih vatrogasaca s mogućnošću prenoćišta i odmora u slučaju zahtjevnije vatrogasne intervencije, kao i smještaj do 20 pripadnika ili ugroženih osoba za vrijeme većih nesreća ili iznimnih situacija kao što su potres, elementarne nepogode i slično. Uz to, bit će tu i prostorije za presvlačenje operativnih vatrogasaca, garderobe, prostorije za sanitarni čvor, za pripremu i posluživanje jednostavne hrane te prostorije za vježbu i edukaciju, seminare i tečajeve dobrovoljnih vatrogasca i vatrogasne mladeži, kao i svih mještana i udruga s područja općine Bedekovčina. Uredit će se i tofejna soba, s obzirom na to da je DVD Bedekovčina najtrofejnije zagorsko društvo, a nalazi se i među najtrofejnijim hrvatskim vatrogasnim društvima.

Što se tiče vatrogasnog doma DVD-a Pregrade, riječ je o projektu ukupne vrijednosti 4.512.340,63 kune, kojim je planirana izgradnja novog modernog spremišta u prizemlju, povećanje dvorane za sastanke na katu te dogradnja prostorija za urede DVD-a i Vatrogasne zajednice, muzejsko – izložbeni prostor te sanitarije. U sklopu projekta prostorije vatrogasnog doma opremit će se ormarima, stolovima i stolicama, tuševima te ostalom potrebnom opremom, a projektom je planirano i korištenje obnovljivih izvora energije u sustavu grijanja. Ostatak od 451.000 kuna, do ukupne vrijednosti projekta financirat će Grad Pregrada.

– Jako se veselimo dogradnji prostora, a provedbom ovog projekta omogućit će se kvalitetniji uvjeti za rad DVD-a, značajno će se povećati mogućnost operativno-tehničkog djelovanja, a proširit će se i edukativni, obrazovni i društveni sadržaji“, istaknuo je Milan Burić, koji je i sam dao veliki angažman u pripremanje projekta, inače predsjednik DVD-a Pregrada, koji postoji od 1889. godine, a danas broji ukupno 119 članova, od kojih je 36 operativnih.

U sektoru vrtića – nula

U sektoru tržnica bilo je raspoloživo ukupno 50 milijuna potpora, a odobreno je tek sedam prijava, od pristigle 34. Među sedam odobrenih prijava, jedna je ona Grada Zlatara, koji je tako dobio nešto više od 7,5 milijuna kuna potpore za izgradnju tržnice.

– Novih 7,5 milijuna kuna za naš Zlatar. Ponovno hvala mojem timu u Gradu, Zagorskoj razvojnoj agenciji koja nam je pomogla u pripremi projekta za prijavu i arhitektici Maši Varga, s kojom smo radili ovaj projekt – poručila je Auguštan – Pentek.

Podsjetimo, radi se o uređenju prostora bivšeg sajmišta jer, kako kaže gradonačelnica, “Tork v Zlataru“ nadaleko je poznat u Zagorju, pa se zlatarskoj tržnici ovim projektom nastoji vratiti stari sjaj.

U sektoru dječjih vrtića, u kojem je bilo raspoloživo 84 milijuna kuna, odobreno je 14 od pristiglih 108 prijava, međutim, ni jednoj iz Zagorja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba