FOTO & VIDEO: Počeo izlov ribe iz Trakošćanskog jezera

SEKOL: Puno je posla, ima puno panjeva po dnu pa mreža zapinje, no vjerujem da ćemo završiti za tri – četiri dana

Objavljeno: 02.12.2021. zagorjeinternational

Kao što smo pisali, ovog je tjedna krenuo projekt izmuljivanja jezera Trakošćan, prvi nakon 1960. godine, a danas je počeo izlov ribe.

Razina jezera spuštena je trenutno za otprilike tri metra te ono više nema prepoznatljiv oblik i vizuru, a još će se spustiti za otprilike metar, nakon čega će se čekati ljepše vrijeme, odnosno proljeće, kada će Hrvatske vode početi s procesom izmuljivanja.

Velimir Sekol iz ŠRK Trakošćan Bednja kazao je da je posla jako puno, s obzirom na to da se ne radi o klasičnom ribnjaku i da ima jako puno panjeva u jezeru, pa mreža zapinje.

– Nadamo se da će u sljedeća tri do četiri dana izlov ribe biti gotov – rekao je Sekol.

– Športsko ribolovno društvo gospodari, sukladno planu upravljanja, ovim vodama i ribama, a Varaždinska županija je u suradnji s Općinom Bednja provela postupak javne nabave gdje smo u svrhu izlova i premještanja ribe angažirali tvrtku “Ribnjak 1961 d.o.o.“ iz Siščana kod Čazme koji imaju ribolovne ovlasti i koji će izloviti ribu. Pritom će je selektirati tako da će autohtonu ribu odvesti u obližnje ribnjake, dok će se ribu koja ovdje prirodno ne obitava izlučiti, tako da će je se odvesti u “Agroproteinku“ i pažljivo zbrinuti – rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Količinu ribe teško je procijeniti, ali pretpostavlja se da se radi o okvirno pet tona. Ono što je ključno, kaže Vincek, je da tijekom izlova bude čim manje uginuća.

– Treba prvenstveno gledati s biološkog aspekta i aspekta zaštite okoliša. Svih ovih godina narušava se biološka flora i fauna ovog jezera uslijed cijeđenja humusa i biomase s okolnih šuma i to onda degradira floru i faunu. Ako ne bi išli u čišćenje, to bi vjerojatno dovelo do uginuća ribe jednog dana. Pitanje je vremena kada, ali iz perspektive zaštite okoliša i kulturološke raznolikosti, pročišćeno jezero će zasigurno doprinijeti prepoznatljivosti i vidljivosti Varaždinske županije i bit će zasigurno prepoznatljivija nego što je sada – zaključio je Vincek.

Procjenjuje se da će cijeli posao, koji vrijedi oko 15 milijuna kuna, trajati do sljedeće zime, a u proljeće 2023. godine moći će se vidjeti nova vizura Trakošćanskog jezera.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba