U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja, usvojen je Plan za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske

“Kroz javne pozive, našim će poduzetnicima do 2027. godine biti dostupno 100 milijuna eura”

Objavljeno: 01.12.2021. zagorjeinternational

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u ponedjeljak je održana druga sjednica Koordinacijskog vijeća, na kojoj je usvojen Plan za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske.
Plan je zajednička inicijativa Ministarstva i pet županija sjeverne Hrvatske. Inicijativom će se, kroz izradu strateškog i provedbenog okvira za korištenje fondova Europske unije u razdoblju 2021. – 2027. u okviru Integriranog teritorijalnog programa, pružiti podrška jačanju konkurentnosti sjeverne Hrvatske.
Na sjednici je istaknuto da je riječ o sažetom i jasnom dokumentu kojim je uspostavljen strateški okvir za provedbu industrijske tranzicije, a njegovim donošenjem, omogućuje se nastavak aktivnosti koje su potrebne za brz početak korištenja sredstava iz EU fondova koji su predviđeni za županije sjeverne Hrvatske i jačanje regionalne konkurentnosti u sklopu Integriranog teritorijalnog programa.
Nastavno na utvrđene potrebe gospodarstva, sukladno smjernicama Europske komisije za industrijsku tranziciju, definirani su smjerovi promjena. Radi se o širenju i difuziji inovacija kroz poticanje strateških partnerstva za inovacije i razvoj inovacijskih klastera  u prioritetnim nišama, promicanju poduzetništva i ulaganja privatnog sektora kroz jačanje regionalnog eko sustava i poticanje rasta i razvoja inovativnih startup-ova i MSP-ova u prioritetnim nišama, zatim pripremi za poslove u budućnosti kroz razvoj pametnih vještina za industrijsku tranziciju prema nišama veće dodane vrijednosti te podržavanja prijelaza na nisko-ugljično i kružno gospodarstvo kroz digitalnu i zelenu tranziciju.

Provedbeni mehanizmi

Jednako tako, definirani su provedbeni mehanizmi koji čine transformacijski roadmap koji će se financirati u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. Pružit će osnovu za industrijsku tranziciju i biti pokretačka snaga za gospodarski rast i razvoj te stvaranje radnih mjesta u Sjevernoj Hrvatskoj. Radi se o horizontalnom transformacijskom projektu za jačanje regionalnog eko sustava te javnim pozivima za poduzetnike u okviru strateških lanaca vrijednosti, u cilju podrške strateškim partnerstvima za inovacije (konzorciji od minimalno tri poduzetnika), rastu i razvoju inovativnih start-up tvrtki i MSP-ova, inovacijskim klasterima i razvoju pametnih vještina za industrijsku tranziciju.
U okviru procesa industrijske tranzicije, glavnina alokacije bit će usmjerena na jačanje prioritetnih niša u okviru regionalnih lanaca vrijednosti, s naglaskom na aktivnosti koje pokazuju potencijal za otkrivanje tehnoloških i tržišnih mogućnosti i prelijevanje učinka na ostale dijelove Hrvatske i EU ekonomije i imaju ekonomiju razmjera uključujući veći broj dionika RLV-ova, te širi učinak na društveno – gospodarski rast i razvoj. U okviru Integriranog teritorijalnog programa, za industrijsku tranziciju alocirano je ukupno 400.000.000 eura, od čega 100.000.000 eura za sjevernu Hrvatsku.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da pozdravlja donošenje Plana industrijske tranzicije za područje Sjeverne Hrvatske jer će njegovom provedbom biti omogućeno direktno financiranje potreba poduzetnika u pet definiranih sektora – zdravstvena industrija, proizvodnja vozila, pametna industrija (industrija 4.0), uslužni sektor visoke dodane vrijednosti te sektor zelenog rasta.

2022. godine

– Prema predstavljenom indikativnom planu, poduzetnicima će kroz javne pozive biti dostupno 100 milijuna eura do 2027. godine, pri čemu se prvi javni poziv očekuje krajem 2022. godine. Financirat će se projekti regionalnih lanaca vrijednosti za primjenu inovacija u poslovanju, razvoj pametnih vještina za poslove budućnosti, prijelaz na kružno gospodarstvo te olakšati industrijsku tranziciju prema nišama veće dodatne vrijednosti – pojasnio je Kolar.
Sjednici su nazočili ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, varaždinski župan Anđelko Stričak, koprivničko – križevački župan Darko Koren, zamjenik zagrebačkog župana Ervin Kolarec te ispred Međimurske županije, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović. 

FOTO: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter