"NAJBOLJI ZA NAJBOLJE": U okviru projekta BAIF, čiji je nositelj KZŽ, u Zagrebu je održana investitorska konferencija

HELENA MATUŠA: Kroz ovaj projekt, naša se županija pozicionira kao novo mjesto za realizaciju uspješnih investicija

Objavljeno: 01.12.2021. zagorjeinternational

U Zagrebu je u utorak, u okviru projekta BAIF, održana investitorska konferencija “Najbolji za najbolje – Novi modeli financiranja“.
Nositelj projekta BAIF je Krapinsko – zagorska županija, a partneri su Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca. Investitorskom konferencijom službeno je započela druga faza projekta, koja uključuje sve zainteresirane dionike u promicanju poduzetničko –  investicijskog ekosustava za ulaganja u poduzetnike početnike u Hrvatskoj, a otvorio ju je predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Igor Škrgatić, kazavši da je projekt prepoznat od samog početka.
– Rado sudjelujemo u njemu jer vjerujemo da povezuje dvije teme bitne za hrvatsko poduzetništvo, a to su pristup kapitalu u početnim fazama razvoja projekta i mjerenje društvenog učinka. Nakon četiri grada, četiri ‘boot campa’ i nekoliko desetaka timova na ‘pitch sessionima’, možemo potvrditi da je projekt ispunio očekivanja i da ne moramo brinuti o budućnosti poduzetništva, mladih i kreativnih ljudi s inovativnim idejama koje će svijet oko nas učiniti boljim. Također, veseli me najaviti kako nas početkom 2022. godine očekuje još jedan turnus radionica investicijske spremnosti za 20-tak timova koji nisu imali prilike ranije pristupiti programu – rekao je Škrgatić.
Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša istaknula je da projektom stvaraju mogućnost za ulaganja u startupove u vrlo ranim razvojnim fazama.

Uspješne investicije

– Vidljivo je da ovakav rizični kapital nedostaje na tržištu. Danas razgovaramo s onima kojima su takva ulaganja namijenjena – startupovima, ali i potencijalnim investitorima koji vide prednost u osiguravanju veće financijske injekcije u poduzetnike u koje ulažu. Kroz ovaj projekt, Krapinsko – zagorska županija se s partnerima pozicionira kao novo mjesto za realizaciju uspješnih investicija. Aktivnost koja slijedi jest nastavak dijaloga s investitorima i osmišljavanje mehanizma koji će funkcionirati u Hrvatskoj – pojasnila je Matuša.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da Županija prepoznaje potrebe gospodarstva te da je nužno stvoriti sustav koji će podržavati startup zajednicu.
– Projekt BAIF, čiji smo inicijatori i nositelji, radi upravo to – spaja investitore i startupove u njihovoj vrlo ranoj fazi rasta. Konferencija “Najbolji za najbolje“ pokazala je da u Hrvatskoj postoji kvalitetna investitorska zajednica, a projekt BAIF pokazao je da postoje zdravi startupovi u koje je vrijedno uložiti. Županija će nastaviti pokretati ovakve inicijative i pružati potporu – poručio je Kolar.
U sklopu konferencije održana je panel diskusija na temu uspostave BAIF mehanizma za ulaganje s društvenim učinkom. Moderirao ju je Pierre Matek iz Feels Good Capital Partners, a sudjelovali su Dražen Oreščanin iz Poslovne inteligencije, Tajana Barančić iz Astra Poslovni Inženjering i predsjednica Business Angels of Slovenia Nina Dremelj.

100.000 kuna

Kao kruna cijelog događanja, održan je ‘pitch contest’ za pet najboljih timova koji su prošli BAIF-ov program investicijske spremnosti, pa su tako priliku za predstavljanje svojih projekata investitorima dobili Aquarel, Nuotwo, Going Remotely, Roll+ i Mindrunner Games. O pobjedniku su odlučivali svi sudionici, otvorenim glasovanjem, a pobjedničkim timom je proglašen Nuotwo te mu je uručena nagrada Mindsmiths Impact Credits u iznosu 100.000 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba