Članovi Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora na Sajmu zdrave prehrane u Šibeniku - neki su i zaplesali

JENKAČ: “Od polja do stola” najbolja je priča jer se na OPG-ovima potiče samozapošljavanje i proizvodi eko hrana

Objavljeno: 30.11.2021. zagorjeinternational

U okviru 4. Hrvatskog ruralnog parlamenta i 19. Sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, koji su održani u Šibeniku, Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao je tematsku sjednicu posvećenu Strategiji “Od polja do stola“ i kratkim lancima opskrbe hranom.
Predsjednica Odbora Marijana Petir istaknula je da je Strategija usmjerena prema poticanju održivih praksi u sektoru proizvodnje i prerade hrane, veleprodaje, maloprodaje, ugostiteljstva i usluga prehrane, kako bi se smanjio utjecaj prehrambenog sustava Europske unije na okoliš i klimu i ojačala njegova otpornost.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da je u korona krizi dodatno iskazana potreba za kraćim lancima opskrbe zbog sigurnosti opskrbe hranom, koja je kvalitetna, svježa i domaća.

Član saborskog Odbora za poljoprivredu, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač podsjetio je da je Hrvatska jedna od tri države članice Unije s najčišćim okolišem i vodom te najviše šumskih površina. Podsjetio je i na dobre primjere kratkih lanaca opskrbe hranom za škole i bolnice.
– Posebno je važno ulagati u ruralna područja kroz sredstva ministarstava i koliko god je moguće poticati proizvodnju na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja s jedne strane ostvaruju samozapošljavanje, a s druge proizvode ekološku hranu. Stoga je priča “Od polja do stola”, najbolja priča. Ali da bismo mogli iskoristiti situaciju i dobiti ekološki proizvod, moramo voditi i računa o tome da je potrebno proizvesti dovoljnu količinu, zadovoljiti potrebe tržišta – rekao je Jenkač.
Na otvorenju 19. Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva nastupio je KUD “Sveti Juraj” Osojnik, čiji su članovi i političare poveli na ‘plesni podij’ i pomogli im da se okušaju u plesanju linđa. Kako su snašli Marijana Petir i Zdravko Tušek, pogledajte u videu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba