SELE SE: Akromion će u zagrebačkim Dugavama 2023. godine otvoriti najveću privatnu bolnicu u RH

U KRAPINSKIM TOPLICAMA IM POSTALO TIJESNO: “Nemamo se kamo širiti i zato smo odlučili izgraditi bolnicu koja će odgovarati našim potrebama”

Objavljeno: 29.11.2021. zagorjeinternational

Nova Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion otvorit će se 2023. godine, u novozagrebačkom naselju Dugave, na današnjoj ledini smještenoj uz izlaz prema Velikoj Gorici, otkriva Poslovni.hr.

Bit će to najveća privatna bolnica u Hrvatskoj, veća od većine javnih bolničkih ustanova. Gradi se na terenu od 8,5 tisuća kvadrata, koje je tvrtka Osteon kupila od privatnih vlasnika za ukupno 12,5 milijuna kuna. Prostirat će se na oko 10 tisuća kvadrata, imat će pet etaža uključujući garažu, a ukupna vrijednost investicije iznosi 160 milijuna kuna.

Direktor Osteona i jedan od osnivača bolnice Akromion u Krapinskim Toplicama, ortoped Nikola Čičak, pojasnio je razloge preseljenja bolnice u Zagreb.

-Kako je Akromion od osnivanja do danas postao respektabilna ortopedska bolnica u ovom dijelu Europe, našli smo se u situaciji da smo naprosto prerasli prostor koji koristimo u Krapinskim Toplicama. Postalo nam je tijesno, nedostajalo nam je mjesta na odjelima, do te mjere da moramo odgađati zahvate jer nemamo kamo smjestiti pacijente nakon operacija. Na toj se lokaciji nemamo kamo širiti, i odlučili smo izgraditi bolnicu koja će odgovarati našim potrebama. Drugi razlog leži u samoj lokaciji, Zagreb je dostupniji našim pacijentima koji dolaze iz cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja, Slovenije, Srbije, BiH, dolaze nam i Hrvati koji žive u inozemstvu te stranci koji žive u Hrvatskoj. Zagreb će biti bolja adresa za naše daljnje širenje poslovanja – kazao je Čičak.

2008. godine

Naime, Čičak je Akromion osnovao zajedno sa svojim kolegama liječnicima 2008. godine, na prostoru kojeg su uzeli u najam od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, te obnovili za potrebe bolnice.

Imaju ukupno 70 stalno zaposlenih, a osim u Krapinskim Toplicama i Zagrebu, usluge pružaju i u ambulantama u Splitu i Zadru. Do danas je u toj bolnici obavljeno ukupno 15.248 operacija, odnosno 249.111 medicinskih usluga, pri čemu se na godišnjoj bazi odradi više od 30.000 usluga, uključujući oko 1300 operacija.

Nova će bolnica u Dugavama imati četiri sale, a sad ih ima tri. Jednako tako, nabavlja se i drugi uređaj za magnetsku rezonancu te CT uređaj kojeg trenutno bolnica nema. Također, povećavat će se i stacionar, koji će se prostirati kroz jedan cijeli odjel.

-To će pacijentima biti kao da nakon operacija idu u toplice, što je zgodno pogotovo nakon nekih zahvata kao što je ugradnja proteze kuka ili koljena. Kod takvih zahvata treba vremena da se pacijent vrati u normalan život i tko se kući želi vratiti ‘zdrav’, taj može ostati u našem stacionaru. Imat ćemo i prostor za vanjsku pratnju, ako netko dođe u pratnji familije, pratnja će imati kod nas hotelski smještaj. Otvaramo i vlastitu kuhinju. U sklopu fizikalne terapije u prizemlju otvaramo bazen, gdje je i ambulantni dio te radiologija. Na prvom katu je odjel i operacijski blok, na drugom katu je stacionar, a na trećem katu će biti administracija, velika dvorana za prezentacije i skupove. U podrumu je garaža – istaknuo je Čičak.

Plaćanje usluga

Ono što se nažalost neće promijeniti jest to da će pacijenti i dalje, kao i dosad u Krapinskim Toplicama, usluge Akromiona plaćati zato što se ne planira ugovaranje s državnim osiguravateljom. Razlog tome su prije svega nerealno niske cijene koje plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, te stoga što Zavod ne želi sklapati ugovor s bolnicama koji uključuju terapijske postupke kao što su operacije.

-Ne računamo na HZZO, jedino ako se država ne opameti i omogući nam suradnju, ali po realnim cijenama. Nama ne nedostaje pacijenata, i u ovu investiciju ulazimo ne računajući na HZZO, ali žalosno je da ne možemo primiti ljude koji si to ne mogu sami platiti – kazao je Čičak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba