U Humu na Sutli promijenjeni koeficijenti za komunalnu naknadu, načelnik Jutriša objašnjava:

“U prvoj zoni, koja je neznatno poskupila, ostalo je samo naselje Hum na Sutli, sva druga naselja sada su u drugoj zoni, koja je pojeftinila”

Objavljeno: 28.11.2021. zagorjeinternational

Jedna od interesantnijih točaka dnevnog reda s posljednje sjednice Općinskog vijeća u Humu na Sutli, bila je Odluka o koeficijentima i vrijednosti boda za komunalnu naknadu. Naime,  komunalnom naknadom u općini Hum na Sutli obuhvaćena su sva naselja, ali i sve tvrtke i gospodarski subjekti, manji ili veći, koji djeluju na području općine.

S 300 na 175 kuna

Bit će tako i dalje, no, bitno je reći da u prvu zonu po novoj Odluci spada isključivo naselje Hum na Sutli, dok su ranije u prvoj zoni bila naselja Klenovec, Strmec, Lupinjak, Mali Tabor, Prišlin, Zalug, ali i ostala naselja koja su imala uvjete da imaju cestu, vodu struju, javnu rasvjetu i slično. – Dakle, oni su svi spadali u prvu zonu, a sada smo to proglasili drugom zonom, što za tamošnje stanovnike predstavlja značajno smanjenje plaćanja komunalne naknade. Primjerice, do sada se u toj zoni plaćalo 300 kuna za 100 kvadratnih metara, a sada će to biti 175 kuna. Međutim, za prvu zonu, u kojoj je sada samo naselje Hum na Sutli, to će značiti malo povećanje na godišnjoj razini. Tako će obitelj koja ima 100 kvadratnih metara stambenog prostora plaćati 50 kuna veću komunalnu naknadu, ali ponavljam, na godišnjoj razini – objasnio je načelnik Zvonko Jutriša, dodavši da je komunalna naknada za gospodarske subjekte također uređena primjereno koeficijentu i definiranom bodovanju.

Neodgovorni ljudi

– Činjenica je da smo s koeficijentom došli u okvire zakonskih maksimuma, ali s vrijednošću boda smo daleko od onoga što imaju mnogi oko nas. Mi imamo vrijednost boda negdje oko 3,5, dok primjerice susjedna Krapina ima osam, pa i više. Stoga neke izjave neodgovornih ljudi, odnosno onih koji nisu dovoljno dobro pratili materijale na sjednici Vijeća, da je to udar na najsiromašnije, ne stoje i ne drže vodu. Dapače, za veći dio mještana općine to će prije svega biti smanjenje davanja komunalne naknade nego što je to bilo do sada – zaključuje Jutriša. (ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba