Bliži li se kraj držanju pasa na lancu?

MINISTARSTVO POTVRDILO: Procedura izmjene Zakona o zaštiti životinja počinje sljedeće godine

Objavljeno: 28.11.2021. zagorjeinternational

Udruga “Prijatelji životinja“, Sklonište “Prijatelji“ Čakovec, Udruga “Pobjede“ i više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja pokrenuli su u veljači ove godine nacionalnu kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, s ciljem potpune zakonske zabrane držanja pasa stalno vezanih.

Preduvjet da dođe do zabrane jest pokretanje izmjene Zakona o zaštiti životinja. Stoga je pokrenuta i peticija koja je dosad skupila više od 58 tisuća potpisa, a podršku kampanji dale su mnoge institucije te lokalne i regionalne zajednice, dok su ankete pokazale podršku građana veću od 80 posto, kažu inicijatori.

Na javnoj raspravi u listopadu, koja se odnosila na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu, ostavljeno je više od 600 komentara građana u smjeru nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja zbog zabrane držanja pasa na lancu, kao i izmjena drugih odredbi, poput zabrane iskorištavanje svih životinja u cirkusima, zabrane držanja tigrova i drugih divljih zvijeri u privatnom zatočeništvu te regulacije držanja egzotičnih životinja.

Kao odgovor na komentare, iz Ministarstva poljoprivrede napisali su sljedeće:

– S obzirom na sveobuhvatnost mjera i procjene učinka koje bi izmjene Zakona o zaštiti životinja imale na širu zajednicu, kao i implikacija na mogućnost trgovine te vremenskog okvira, nije moguće uvrstiti izmjenu Zakona o zaštiti životinja u Plan zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu. Međutim, bez obzira na navedeno u 2022. godini će se, kako je Ministarstvo poljoprivrede i planiralo, osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom, a u prvom redu s prikupljanjem dokumentacije i izradom analiza, nastavno na dostavljene prijedloge za izmjenu Zakona o zaštiti životinja.

Ministarstvo poljoprivrede već je ranije izrazilo svoj stav o potrebi poboljšanje uvjeta držanja vezanih pasa (što uključuje i “odgovorno posjedovanje pasa”), s konačnim ciljem prestanka držanja pasa na lancu, kao kulturnog postignuća civilnog društva.

Prijedlog udruga je da se iz članka Zakona o zaštiti životinja koji propisuje da je zabranjeno “držati pse stalno vezane”, izbriše riječ “stalno” i da se dodaju prekršajne odredbe. Smatraju da je to jedini način da se zabrana ove vrste zlostavljanja životinja i provede u praksi, što je nužno i moguće. Jasna zakonska zabrana na razini države pomogla bi i lokalnim zajednicama da lakše provedu svoju obavezu kontrole uvjeta držanja životinja.

Udruge zahvaljuju svima koji su potpisali peticiju za zabranu držanja pasa na lancu i svima koji su ostavili komentar na javnoj raspravi, tražeći izmjene Zakona o zaštiti životinja. Najavljuju nastavak kampanje te zahvaljuju i Ministarstvu poljoprivrede na iskazanoj dobroj volji i najavi na radu zakonskih izmjena. Pritom napominju da je psima svaki dan na lancu produženje njihove fizičke i psihičke patnje, što ničim nisu zaslužili.

Više o razlozima za hitnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja može se pročitati na www.prijatelji-zivotinja.hr, a više o nužnosti zabrane držanja pasa na lancu na www.zabranimolanac.net. (ZI)  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba